Vagyonadó - Marad vagy eltörlik?

Pénzcentrum2010. január 11. 10:47

Ma megkezdik az alkotmánybírák a vagyonadó törvény alkotmányossági vizsgálatát. A bírósági döntés még az első bevallási határidő, február 25-e előtt várható. A Pénzügyminisztérium (PM) bízik a törvény alkotmányosságában.

Esélyes, hogy az alkotmánybírák átengedik a vagyonadó törvényt. A jelenleg kilenctagú - de az alaptörvényben tizenegy főben meghatározott - testület bíráinak "döntő többsége azon az állásponton van, hogy a vagyonadó nem sérti az alkotmányt" - írja a Magyar Nemzet szombati számában.

2009.12.11 04:45
Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

A lap spekulációjából természetesen még semmilyen végkövetkeztetést nem lehet levonni. A bírák ugyanis várhatóan alaposan meg fogják vitatni a kérdést, ami alatt pro és kontra is meggyőzhetik egymást az igazukról. Végső döntés pedig csak februárban, a 25-i első bevallási határidő előtt várható.

Mint azt már korábban megírtuk, a törvény által előírt adóalap - az ingatlan forgalmi értékének - megállapításához segítséget nyújtó APEH vagyonadó-kalkulátor múlt péntek óta elérhető az adóhivatal honlapján. A Magyar Nemzet azt is tudni véli, hogy a Pénzügyminisztérium azért tartotta vissza a már decemberben startra kész a kalkulátort, mert maga is bizonytalan volt a törvény alkotmánybírósági fogadtatásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak ezen a téren kavarhat vihart a számológép. Ahogyan a Portfolio.hu a kalkulátor megjelenését követően megírta: az APEH honlapjáról tetszőleges érvényes adóazonosító jellel információt lehet kérni az APEH értékbecsléséről. Azóta az is kiderült, hogy az adóazonosító jelnek sem kell feltétlenül létezőnek lennie. Elég csupán annyi, hogy a bevitt azonosítószám egy lehetséges értéket vegyen fel. Az adóazonosító jel képzéséről részleteket olvashat a Péncentrum.hu ma délután megjelenő cikkében.

2010.01.09 14:50
Meglepően sokat tud az APEH! - Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort

Címkék: