Csak az elmentett adatok védenek a vagyonadó-kalkulátor használatakor

Pénzcentrum2010. január 11. 16:03

Hétfőn reggel öt óráig mintegy 150 ezren töltötték le az APEH honlapján a becsült ingatlan érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el - közölték az adóhatóság sajtóosztályán.

A vagyonadó kalkulátort pénteken késő délután tették fel az APEH honlapjára, hogy segítsenek az adózóknak a lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásában - írja az MTI.

A kalkulátor működtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követő illetékkiszabások alapján ellenőrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzői és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A Pénzcentrum kérdésére Bakonyi Ágnes az APEH szóvivője újból megerősítette, hogy a kalkulátorba betáplált adatokat csakis az ingatlanadózás ellenőrzésére használhatja az adóhivatal.

A szóvivőasszony kiemelte a kalkulátor azon funkcióját, hogy amennyiben az adózó helyesen vitte be az ingatlanja adatait a számológépbe, és az adóbevallásában is a kalkulátor által kiszámolt adatot tünteti fel, valamint az adó megfizetését is a törvény betűje szerint végzi, úgy az adóhivatal egy utólagos ellenőrzés során sem adóbírságot, sem pedig késedelmi kamatot nem szabhat ki. Ez a "védettség" azonban csak akkor él, hogyha az adózó a "mentés" gombbal fel is vitte az adatait a rendszerbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bárki számára hozzáférhető adatszolgáltatásról Bakonyi Ágnes elmondta, hogy az adóhivatal úgy kalkulált, hogy aki csak próbálgatja a rendszert, nem fogja menteni a felvitt adatait. Így csak a saját ingatlanjukra vonatkozó valós adatokat viszik fel az adózók, és nem keletkeznek felesleges bejegyzések az adatbázisban.

Címkék: