Meglepően sokat tud az APEH! - Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort

Pénzcentrum2010. január 9. 14:50

Az eredeti várakozásokkal ellentétben gyakorlatilag bármely ingatlan adóhivatal által becsült forgalmi értékét meg lehet tudni az APEH tegnap startolt vagyonadó-kalkulátorával. A számológép sok esetben elég jól közelíti az ingatlanok valós forgalmi értékét, ám a nagy alapterületű lakások esetében csődöt mond. Az elnöki rezidenciát például kifejezetten alulárazza a rendszer.

Igencsak meglepődtem a tegnap esti-ma hajnali órákban azon, hogy tulajdonképpen az ország bármely ingatlanjának APEH által becsült forgalmi értékét meg tudom nézni az interneten. Mindehhez csupán az ingatlan hozzávetőlegesen egy tucat paraméterét kell ismernem, és meg kell adnom még az APEH új számológépének egy konkrét adózó nevét és az ő tíz számjegyű adóazonosító-jelét - valószínűleg cégnévvel és adószámmal is működne a dolog.

Hónapok óta írok különböző cikkeket a vagyonadóval illetve a kalkulátorral kapcsolatban, és bevallom, nem ilyennek képzeltem el a majdani rendszert. Elsőre nem is tűnt nyilvánvalónak a kalkulátor megnyitásakor, hogy a rendszerben lekérhető az összes magyarországi ingatlan hozzávetőleges értéke. Csupán egy szűkszavú zárójeles pont írja az adatvédelmi tájékoztatóban, hogy az adatkérés jogcíme a későbbiekben a "tulajdonos, vagyoni értékű jog jogosítottja" lesz.

2009.12.11 04:45
Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

Első találkozás a kalkulátorral

A kalkulátorra továbbhaladva az első kitöltendő pont rögtön az adatkérés jogcíme, ahol a két fent említett opcióval találkozik a felhasználó. Az infomezőre húzva az egeret pedig egyértelműen kiderül, hogy itt bizony adatkérésre csakis a tulajdonos és az vagyoni értékű jog jogosítottja jogosult.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mivel lakóingatlannal nem rendelkezem, de mégis valahogyan tesztelni szerettem volna a rendszert, ex hasibus adatokkal próbáltam gyötörni a szoftvert. Nem jártam eredménnyel. Semmilyen fals név/adóazonosító-jel/cím beírására nem reagált a számológép, ezért megpróbáltam, hogy mit ad ki a saját nevemre és adóazonosító-jelemre egy teljesen fiktív Balzac utcai 70 négyzetméteres lakásra.

Magam sem jósoltam sok esélyt a sikernek, azonban csodák csodájára egy összeg jelent meg a monitoron, és már küldhettem is a levelező postafiókomba az "APEH-pecsétes" e-mailt a nem létező ingatlanom forgalmi értékéről. Az egész rendszer nagyon gyorsan működik. Az adatok bevitele után rögtön látjuk ingatlanunk becsült forgalmi értékét, és az e-mail is pillanatok alatt érkezett a postafiókba. A meglepő csupán annyi, hogy nem csak a saját ingatlanunkról kaphatunk információt. Gyakorlatilag a paramétereket ismerve bármelyik ingatlan becsült értékéről ad felvilágosítást az adóhivatal.

Nem kukába való kalkulátor

Tettem még néhány próbát, felhívtam pár ismerősömet a lakásaik paramétereiről faggatva őket. Az eredmény (nagyon kicsi n

Címkék: