Vitatkozz a főnökkel, az egészséged múlhat rajta

Pénzcentrum2009. november 24. 13:32

Azok a férfiak, akik visszafojtják munkahelyi dühüket, jóval nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik hamar kiadják magukból a frusztrációt.

A frissen bemutatott kutatás eredményei alátámasztották azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a visszafojtott düh árt a szívnek hosszú távon. A svéd kutatók 2 755 svéd férfit vontak be a vizsgálatba 1992 és 1995 között, hogy aztán egy évtizeden keresztül vizsgálják rajtuk a düh és frusztráció hosszútávú élettani hatásait. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 41 év volt a vizsgálatok kezdetekor.

A beható tanulmány megállapította, hogy azok, akik túl gyakran alkalmazzák a pszichológiában "rejtett együttműködés" (covert coping) néven ismert technikát, vagyis az igazságtalanságokat egyszerűen szó nélkül hagyja és odébbáll, könnyen az egészségükkel fizethetnek érte.


- Nem tesz jót, ha csak elsétálsz és szó nélkül hagyod az egész konfliktust, ha úgy érzed, rosszul bántak veled - magyarázta az eredményeket Constanze Leineweber, a kutatás vezetője a Bloombergnek. - Lépned kell, jobb ha a másik fél tudomására hozod, úgy érzed, igazságtalanul ítéltek meg.

Azoknál a férfiaknál, akik elfojtották az érzelmeiket, a szívroham kockázata a duplájára nőtt, ráadásul a feszültségek gyakran pszichoszomatikus tünetekben, például hasgörcsökben nyilvánultak meg. A feszült emberek családja is szenvedett a problémától, hiszen a családfő gyakran otthon vezette le a felgyülemlett dühét. Azok, akik szó nélkül nyelték le a békát, még nagyobb veszélybe sodorták magukat, hiszen az ő csoportjukban a szívroham kockázata akár ötszöröse is lehet a normál értéknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az azonban egyelőre nem világos, mi is a legjobb megoldás a probléma tisztázására, hiszen akadtak olyan páciensek is, aki annak ellenére szenvedtek hasonló szívelégtelenségekben, hogy rendszeresen ordítottak a főnökükkel, netán kibeszélték a problémákat - azonnal vagy némi higgadás után. A legjobb persze valószínűleg az, ha egyszerűen nem vesszük szívünkre az igazságtalanságokat, és szépen megbeszéljük a nézeteltéréseket, mint igazi felnőtt emberek.

Címkék: