APEH kalkulátor - november közepétől teszt üzemmód, december közepétől mindenki számár elérhető

Pénzcentrum2009. november 12. 16:32

Az adóhatóság októberben elfogadott kormányrendelete alapján vagyonkalkulátort hoz létre, annak érdekében, hogy az adózók a jövőre hatályos vagyonadó törvény előírásainak könnyebben eleget tehessenek.


A kalkulátor arra alkalmas, hogy egy-egy lakóingatlan becsült forgalmi értékéről adjon tájékoztatást. Az adóhivatal által létrehozandó és működtetendő kalkulátor szolgáltatás az adózók számára, egy lehetőség, amellyel ha kívánnak, élhetnek, ha úgy gondolják, hogy nincs rá szükségük, akkor nem.

Amennyiben igénybe veszik, akkor sem kell több, részletesebb adatot közölniük ingatlanjukról, hogy hozzájussanak az APEH által becsült forgalmi értékhez, mint amennyit az adóbevallásban is fel kell tüntetniük.

Az adóhivatalban a kalkulátor működtetéséhez szükséges feltételek megteremtése folyamatban van. A munka kellő gyorsasággal halad. Így november 15-től az APEH megkezdi a kalkulátor működtetését teszt üzemmódban. A sikeres tesztelés után a kalkulátor várhatóan december közepétől online adatlap kitöltését követően mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Címkék: