"Büntetőadó" a munkaadóknak

Pénzcentrum2009. október 27. 09:47

Az idei 177 600 forintról januártól 964 500 forintra nő a rehabilitációs hozzájárulás mértéke. Ezt az összeget minden egyes munkavállaló után be kell fizetniük a munkaadóknak, ha a foglalkoztatottjaik létszáma meghaladja a húsz főt.

Januártól 964 500 forintra nő a rehabilitációs hozzájárulás mértéke: a kormány szerint ez az emelés ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Mentesül ugyanis a hozzájárulás megfizetése alól az a cég, amelynél a megváltozott munkaképességűek aránya eléri a foglalkoztatottak öt százalékát.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség társelnöke szerint azonban "egyetlen cég sem fogja csak azért felduzzasztani foglalkoztatottjainak létszámát megváltozott munkaképességűekkel, hogy megússza a fizetést. Ellenben ha egy vállalkozásnál két-három emberrel meghaladja a foglalkoztatottak száma a húsz főt, ott könnyen megeshet, hogy januártól már csak tizenkilencen fognak dolgozni, hiszen húsz fő alatt nem kell ezt a pénzt megfizetni".

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy véli, a jelentősen megemelt teher büntetőadó. Szerinte inkább járulékkedvezményekkel kellene ösztönözni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

Címkék: