Rémálommá vált az élet a lehetőségek hazájában

Pénzcentrum2009. szeptember 23. 17:34

Egyre több külföldi munkavállaló adja fel az amerikai álmot és tér vissza szülőhazájába, mivel ott jobb munkalehetőségeik vannak, mint az Egyesült Államokban.

Egy szakértő szerint a következő öt évben 100 ezer indiai munkavállaló hagyja el amerikai munkahelyét és tér vissza hazájába és ugyanilyen számokra lehet számítani a kínai dolgozók esetében is. A hazavándorlás nem annyira a gyenge lábakon álló amerikai gazdasággal magyarázható, inkább más, lelki tényezőkkel.

Egyrészt a bevándorlók - még ha legális állásuk is van - csak nagyon nehezen juthatnak állandó tartózkodási engedélyhez. Néhány esetben ez akár 10 év is lehet. Másrészt a távolról érkezett munkások egy idő után elkezdenek szenvedni a honvágytól: vágynak a rokonok és barátok közelségére. Emellett a megtakarított pénzük is többet ér szülőhazájukban, mint az Egyesült Államokban. Ezen felül a lendületesen feltörekvő gazdaságok (elsősorban Kína és India) egyre jobb ajánlatokat tudnak tenni a külföldön megfelelő szaktudást felszedett dolgozóknak. Indiában a vezető tisztségű dolgozók 10 százaléka külföldről tért haza, Kínában pedig már az állami vállalatok is kiemelkedő jutattásokkal igyekeznek megszerezni a volt emigránsok kegyeit.

Címkék: