Gyorsan elévül az adócsalás

Pénzcentrum2009. szeptember 11. 09:47

Változnak jövőre az iparűzési adóhoz kapcsolódó jogszabályok. Félő, hogy az adóhatóságnak nem lesz elég ideje az idei évre vonatkozó bevallásokat ellenőrizni, mert azok 2011 év végével elévülnek - írja a Napi Gazdaság.

2010. az átmenet éve lesz a helyi iparűzési adó bevallásában és megfizetésében. A jövő év március 15-én esedékes adóelőleget még a helyi önkormányzatoknak kell megfizetni, és a 2009-es bevallásokat is hozzájuk kell benyújtani, azonban a szeptember 15-i előleget már a központi adóhatóság, az APEH számlájára kell folyósítani.

A jövőben egyetlen bevallás elegendő lesz azon vállalkozásoknak is, amelyek egynél több önkormányzat területén rendelkeznek telephellyel, ezt az APEH-hoz kell majd benyújtaniuk. Továbbra is a vállalatoknak kell megosztaniuk azonban az egyes településekre jutó adóalapot, de az adókötelezettséget már egy központi számlára teljesíthetik a cégek. Az APEH a befolyó bevételeket 30 napon belül fogja továbbutalni az önkormányzatok számlájára.

Amennyiben a kormány nem változtat a javaslaton, úgy az adóhatóságnak csupán alig több, mint másfél év áll majd rendelkezésére az iparűzési adóbevallás ellenőrzésére. Az átmenet meggyorsítása érdekében ugyanis a szabályozás rendkívül szűk elévülési határidőt szab a 2009-ig bezáruló adóévek felülvizsgálatára.

Címkék: