Még meg is lopják az éhbérért dolgozókat!

Pénzcentrum2009. szeptember 2. 13:02

Megdöbbentő adatokra derült fény az amerikai munkaerőpiacon: minél kevesebbet keres valaki, annál inkább megpróbálják átvágni a munkaadói.

Az utóbbi években készült leghasznosabb tanulmány New York, Los Angeles és Chicago keveset kereső dolgozóit interjúvolta meg. Eszerint a munkások 68(!) százaléka tapaszalta legalább egyszer az interjú időpontját megelőző héten, hogy valami nincs rendben a fizetésével.

A 4 387 dolgozó mindegyike keveset fizető szakmában tevékenykedik: leginkább összeszerelő üzemekben, kiskereskedelmi egységekben, illetve bébiszitterként. Egy átlagos dolgozót hetente 51 dollárral vágnak meg a munkaadók, ami a 339 dolláros átlagkeresethez képest 15 százalékos veszteséget jelent.

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a munkahelyi előírásokat mindössze néhány munkáltató szegi meg, elsősorban illegálisan az országban tartózkodó külföldivel szemben. Ám a tapasztalatok szerint a jelenség sokkal szélesebb körben elterjedt az országban.

A felmérés kérdéseire választ adók 39 százaléka volt illegális bevándorló, 31 százalék legálisan az országban tartózkodó külföldi, és 30 százalékuk tősgyökeres amerikai. A dolgozók 26 százaléka a minimálbérnél is kevesebb fizetést kapott az előző héten, minden hetediket pedig túlóráztatták. A túlórázók 76 százaléka azonban nem kapott annyi fizetést, mint amennyit megérdemelt volna a munkaórái alapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válaszadók 57 százaléka semmilyen papírt nem kapott a fizetéséről, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy a a munkavállaló bizonyítani tudja: legálisan jutott a pénzhez. A borravalóban részesülő dolgozók 12 százaléka jelezte, hogy a munkaadója levett a borravalójából.

A legmeglepőbb azonban mégis az, hogy milyen hatásosan veszik rá a felettesek a beosztottaikat arra, hogy ne jelentkezzenek táppénzért. A munkahelyi sérülést szenvedett dolgozók mindössze nyolc százaléka kért bér- és orvosi költségkompenzációt.

Címkék: