Sok vállalkozó akar öngyilkos lenni - a válság miatt

Pénzcentrum2009. május 14. 09:32

Egészen újfajta öngyilkos csoportot jegyeznek néhány hónapja a szakemberek: a válság elől menekülő vállalkozókét. Öngyilkossági kísérletük azonban szinte mindig sikertelen.

Dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának a vezetője szerint eddig soha nem látták ezt a fajta öngyilkos csoportot, három-négy hónapja viszont már hetente négy-öt ilyen esettel találkoznak. Úgy látja, valójában ezek az emberek nem akarnak meghalni, csak egy számukra ismeretlen helyzetre adnak igen rossz választ.

Egyszerűen a gazdasági "kiürülés" sodorta ebbe a helyzetbe, de azonnal belátja: nem így kellett volna - mondja a szakember, akinek osztályán mind gyakoribb a többdiplomás, nyelveket beszélő, ugyanakkor a munkáját mégis elvesztett ember.

A Szent János Kórház főorvosa, dr. Kurimay Tamás Zacher doktorhoz hasonló képet lát, azzal a különbséggel, hogy szerinte ezek az öngyilkossági kísérletek igenis komolyak. Ezeknek az embereknek a többsége súlyosan depressziós, és kétségtelenül mind gyakoribb, hogy a kilátástalan pénzügyi helyzet sodorja őket ebbe a lelki helyzetbe.

Címkék: