Véget ért az amerikai álom: hazatérnek a bevándorlók!

Pénzcentrum2009. március 3. 12:00

Évtizedeken keresztül áramlottak a bevándorlók az Egyesült Államokban a szebb élet, és jobb munkalehetőségek reményében, a legfrissebb felmérések szerint most azonban sorra térnek vissza szülőhazájukba. Vajon mi lehet az oka?

Bár a létszámleépítések miatt jelenleg egyetlen olyan ország sincs a világon, aki azon aggódna, ki fog dolgozni, ha hazaköltöznek a bevándorlók, hosszú távon ez mégis aggodalomra ad okot.

Az Egyesült Államokban ugyanis hosszú éveken keresztül a fejlődés motorja a képzett munkaerő volt, melynek igen nagy százalékát a külföldi bevándorlók tették ki. Az USA teljes lakosságának ugyan mindössze 12 százaléka született külföldön, azonban a szilikon völgy technológiai vállalatainak 52 százalékát ők hozták létre, és a világ szabadalommal védett termékeinek 25 százaléka is az ő nevükhöz kötődik. Az USA-ban egyetemi diplomával rendelkezőinek 24 százalékát is ők teszik ki, és olyan cégek alapításában vettek részt, mint a Google, az Intel, az eBay, vagy a Yahoo! - derül ki a BusinessWeek cikkéből.

Bár az USA egyetlen hivatala sem vezet statisztikát arról, hogy hány bevándorló tért vissza Kínába, vagy Indiába az elmúlt években, az ottani HR-cégekkel készített interjúk alapján tízszeresére nőtt az elmúlt években az USA-ból állásra pályázók száma.

Egy közösségi oldalon, a LinkedIn-en végzett felmérés szerint, melyben 1200 indiai és kínai, időközben hazájába visszatért bevándorlót kérdeztek meg arról, hogy miért döntöttek így, kiderül, hogy legtöbbjük otthon már jobb karrierlehetőségeket lát, mint az USA-ban, a családjuk, barátaik hiánya is latba vetett, de már az életkörülmények sem annyival rosszabbak, hogy ez eltántorítsa őket a hazatéréstől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan panaszkodnak ugyan a hazai oktatás színvonalára, a bürokratikus ügyintézésre, az egészségügy, az infrastruktúra elégtelen minőségére, de még az alacsonyabb fizetésekre is, összességében azonban az életszínvonalukat mégis magasabbnak érzik otthon, mint Amerikában.

Akadnak olyanok is, akik az egyetem, főiskola Egyesült Államokban történő elvégzése után térnek haza, hogy ott saját vállalkozást indítsanak, vagy egy nagy céghez beálljanak, hiszen most már otthon is megfizetik őket. Ez most még nem jelent akkora érvágást az USA-nak, azonban később, mikor a gazdaság ismét beindul, és szükség lenne a fiatal, kezdeményező, szakképzett munkaerőre, valószínűleg bajban lesznek, mint ahogy minden ország, aki nem ismeri fel a bevándorlók szerepét a munkaerőpiacon.

Címkék: