Véget érhet a TEÁOR-káosz

Pénzcentrum2009. február 11. 10:15

Két héten belül véget érhetnek a TEÁOR- számok átsorolásával kapcsolatos anomáliák. Az unió már két éve egységesítette az európai tevékenységek jegyzékét, ami azt a célt szolgálta, hogy a közösségi vállalkozások rendszerezése zökkenők nélkül működhessen. Magyarországon ezt a rendelkezést várhatóan február végétől lehet majd alkalmazni.

Azok a vállalkozások, amelyek különböző okok miatt még mindig nem alakították át számaikat, az idei első bevallásuk benyújtásával oldhatják ezt meg. Vagyis vagy február 12-én, a járulékbevallásokkal együtt, vagy 15-én, az evabevallások határidejével, vagy február 25-én, az egyéni vállalkozók bevallási határidejével együtt kell ezt megtenni. Az érintett adószámos magánszemélyeknek természetesen május 20-a lesz a határidő, ám vélhetően nem ez a kör lesz a legnépesebb.

Fontos azonban, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben - amikor a cégbíróságot vagy az okmányirodát kellett tájékoztatni a módosításról- most az adóhatóságnak kell címezni a küldeményt. A bevallási nyomtatvány mellé egy erre rendszeresített dokumentumon kell megjelölni a tevékenységi körhöz tartozó új számot.

A nyomtatvány nem kapható kereskedelmi forgalomban, azt csak az adóhatóság honlapjáról lehet letölteni - a vállalkozások eleve elektronikus bevallásra kötelezettek. Az adószámos magánszemélyek nem kötelezettek elektronikus bevallásra, ezért a nyomtatványokat az APEH ügyfélszolgálatain is be lehet szerezni.Az adóhatóság minden érintett vállalkozást az Ügyfélkapun keresztül értesített arról, hogy az első bevallással együtt a TEÁOR- nyilatkozatot is ki kell töltenie. Ezt megkönnyítendő egy fordítókulcs is elérhető az adóhatóság honlapján.

Arról még nincsenek adatok, hogy eddig hányan éltek ezzel a lehetőséggel - ám valószínűleg nem túl sokan. Annyi bizonyos, hogy a nyilvántartásba vett 980 ezerből a kezdet kezdetén félmillió működő adóalanyt érintett az átalakítás. Aki elmulasztja ezt az átalakítási határidőt, a jogszabály szerint ötszázezer forint mulasztási bírsággal sújtható. Ugyanakkor a cél nem a bírságok beszedése, hanem a nyilvántartás naprakésszé tétele - hangsúlyozta az APEH közleményeiben.

Címkék: