91 dolgozójától válik meg a jegybank!

Pénzcentrum2009. február 11. 12:45

Dolgozóinak 14 %-át bocsátja el a Magyar Nemzeti Bank - értesült az Index. Az MNB-ben megerősítették az információit, megjegyezve, hogy a 91 fős létszámcsökkentés független a gazdasági válságtól, az egy 2008 elején indított hatékonyságjavító program eredménye. Ezzel a programmal az MNB évi 1,7 milliárd forintot takarít meg; az elbocsátások egyszeri költsége 111 millió forint.

Az elmúlt év elején döntött úgy a Magyar Nemzeti Bank vezetése, hogy átfogó vizsgálatot indít a jegybanki működés hatékonyságának feltérképezésére - közölte az MNB sajtóosztálya. Az átvilágításra kiírt jegybanki tendert nettó 392 millió forintos ajánlattal elnyerő McKinsey and Company nemzetközi tanácsadó cég - amely végül, mivel a szolgáltatás egy részét a jegybank nem vette igénybe, áfa nélkül 280 millióért dolgozott - hatékonyságvizsgálatának eredményeként az MNB a bank éves működési költségeinek 11 %-át jelentő összeget, mintegy 1,7 milliárd forintot takarít meg. Ez az összeg a hatékonyabb munkaszervezésből, a működési költségek csökkentéséből és a személyi költségek csökkentéséből jön össze.

Az MNB elismerte, hogy az intézkedések egy része érinti a bank létszámát. A jegybanktól 2009-ben és 2010-ben összesen 91 embert küldenek el, ami 14 %-os létszámcsökkentést jelent. Így 2010 végére a bank létszáma a jelenlegi 652 főről várhatóan 561 főre apad.

A végkielégítésekre várhatóan 111 millió forintot fognak elkölteni. Értesülések szerint idén az elbocsátások első ütemében 41, 2009-ben összesen 67 dolgozót küldenek el, míg 2010-ben 24-et, valamint a bónuszok kifizetést erről az évről - a teljesítményértékelési rendszer átalakítása miatt - 2010-re halasztják.

A hatékonyságjavítás azonban nem egyszerűen csak a létszám lefaragásából adódik. A vizsgálat során az MNB működésének minden területét "szisztematikusan áttekintettük... feltérképeztük a jegybank valamennyi tevékenységét, azok emberi, anyagi erőforrás, idő igényét, majd javaslatokat készítettünk arra, hogyan lehet az eddigieknél is hatékonyabban végezni munkánkat" - közölte a sajtóosztály.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérés tapasztalatai alapján változtatnak a kompenzációs és a juttatási rendszeren is, ennek során "folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy az MNB eddigi szakmai tevékenysége a jövőben is magas színvonalú maradjon" - válaszolta a sajtóosztály, kiemelve: "a költséghatékony működési feltételek biztosítása a célunk, nem önmagában a létszám csökkentésére törekszünk".

Az Index megkeresésére a jegybank sajtóosztálya közölte azt is: "meggyőződésünk, hogy a hatékonyságjavítás nemcsak a jegybank érdekeit, de össztársadalmi érdekeket is szolgál... alapvető felelősségünk, hogy a hatékonyság elvét magunkénak valljuk". Az MNB szerint a hatékonyságjavító programmal azt is elérhetik, hogy nemcsak beszélnek a közpénzekkel való takarékos gazdálkodásról, hanem hosszabb távon is ebben a szemléletben cselekszenek.

Címkék: