Vége a trükközésnek: befellegzett a TB-csalóknak!!

Pénzcentrum2009. január 30. 08:15

Megszűnik a számos visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, helyébe elektronikus bejelentést vezetnek be. A szaktárcánál a napokban elkészült előterjesztés újraszabályozza az alkalmi munkavállalást - írja a Népszabadság.

Megunta a kormány a közterhek megspórolására irányuló munkáltatói visszaéléseket. Készül az alkalmi munkavállalás szabályainak szigorítására irányuló előterjesztés. Megszűnik a visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, helyette elektronikus bejelentést vezetnek be, és szűkítik azt a munkaadói kört, ahol ezt alkalmazni lehet. A munkaügyi tárcánál kidolgozott tervezet célja az is, hogy alkalmi helyett tartós munkára ösztönözze a munkáltatókat.

Az 1997-ben bevezetett kék kiskönyvet 2008-ban 35 ezren használták, főként a szolgáltató- és építőiparban, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban. A nyilvántartásokat azonban sűrűn és rendszeresen meghamisították. A Rodolfo-trükknek becézett hőre fakuló tinta mellett a nyom nélkül radírozható vegytintás varázstollat is bevetették. A bilit borító M6-os autópályán dolgozó munkások elmondása szerint: "Egy írással két-három hónapot is dolgoztunk!".

A munkaügyi ellenőrzések során kiderült: elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban használták a könnyen eltüntethető, vegytintával írt bejegyzéseket. A közteherjegy megváltását is igazoló kék könyvvel sokan végeznek magánszemélyeknél ház körüli munkát, kertgondozást, takarítást. Azt azonban nehéz bizonyítani, hogy a könyvecskében szereplő adatok valódiak-e.

Az év második felétől várhatóan befellegzik a csalóknak: a munkáltató köteles lesz elektronikusan bejelenteni a munkavégzés helyét, idejét, a munkakört, a munkavállaló adatait és a kifizetett bért. Az előterjesztés arra vonatkozóan is szabályokat tartalmaz, hogy hosszabb idejű alkalmi foglalkoztatás esetén a munkavállalót ne lehessen a minimálbérnél alacsonyabb munkabérrel foglalkoztatni.

Címkék: