Vagyonosodási vizsgálatok: a bíróság sem ért mindig egyet az APEH-hel!

Pénzcentrum2009. január 29. 09:15

A Fővárosi Bíróságra évente érkező mintegy hatszáz adóügynek csaknem a fele vagyonosodási vizsgálatokhoz kötött, és nem ritka az sem, hogy megkérdőjelezik az adóhivatal álláspontját - írja a Világgazdaság.

A 2007-ben megkezdett kampányszerű vagyonosodási vizsgálatok ideje némiképp lecsengett, abban az évben több mint 11 ezer, tavaly már csak 6 ezer vizsgálatot fejeztek be.

A vizsgálatok számának megcsappanása ellenére a jelenséget továbbra is nagy figyelem övezi, minap az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is foglalkozott a témával, ugyanis egyesek szerint a jogbiztonság, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog is csorbulhat az ellenőrzéseknél.

Általában azok vitatják bíróságon az apeh elmarasztaló határozatát, akik jövedelme nem volt dokumentálható, így becsléssel állapították meg a vagyonosodás fedezetét. A bíróság 39 esetből 11 alkalommal megkérdőjelezte a hivatal álláspontját.

A vagyonosodás vizsgálatakor az apeh általában a földhivataltól, illetékhivataltól, a gépjármű-nyilvántartásból, illetve a bankoktól szerzi be az információkat, az ügyfelek pedig leggyakrabban kölcsönre hivatkoznak, vagy azt állítják, hogy otthon tartották évekig pénzüket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utóbbit az apeh nem tarja "életszerűnek", és mindig megvizsgálja az érintettek életvitelét is.

Jogászok általában azt kifogásolják, hogy az eljárásokkal kapcsolatban, azok mikéntjéről az ügyfelek nem tudnak semmit, nincsenek dokumentálva, holott adózást érintő kérdésben ez elengedhetetlen lenne.

Címkék: