Átalakítanák a szakképzést: könnyebben munkához juthatnának a diákok

Pénzcentrum2009. január 28. 09:45

A szociális és munkaügyi tárca a szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatos törvényjavaslaton dolgozik, melynek célja, hogy hatékonyan segítse az első munkahelyhez jutást - tudta meg a Világgazdaság.

Tavaly mintegy negyvenezer szakképzett munkanélküli részesült szociális segélyben, akiknek jó része olyan fiatal, aki ugyan rendelkezik szakképzettséggel, de soha nem volt még munkahelye.

Ezen próbál meg változtatni a munkaügyi tárca, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de egyelőre még csak az irány van meg.

A tervek között szerepel, hogy a jövőben már 14 éves koruktól elkezdhetik a diákok a szakképzési időszakot, melynek alsó határa jelenleg 16 év. Korábban is így volt ez, azonban 1998-ban úgy határoztak, hogy a kilencedik, tizedik évfolyamokon még az alapműveltségi vizsgára készítik fel a diákokat, 2006-tól azonban ilyen vizsga már nem létezik, így a két év elvesztegetett idő.

A jövőben 14 éves koruktól kompetenciafejlesztő képzésben vennének részt a diákok, ezalatt heti néhány alkalommal vállalatokhoz is eljutnának, majd a negyedik évet, szerződéses alapon egy cégeknél tartós foglalkoztatásban töltenék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MKIK azt szeretné, ha mindez tanulószerződés is szabályozná, vagyis a diákok bért is kapnának munkájuk után, méghozzá a minimálbér 20-70 százalékát, teljesítményarányosan.

Ez elősegíthetné a munkára szocializálódást, valamint megkönnyítené a diákok munkához jutását.

Címkék: