Ne törd magad! Megcsinálja a bevallásod az APEH!

Pénzcentrum2009. január 15. 14:30

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke körülbelül másfél millió olyan adózóra számít, aki él az egyszerűsített adóbevallás adta lehetőséggel. A hatóság a médiák segítségével kampányfilmeken és óriásplakátokon keresztül próbálja minél több emberhez eljuttatni az új szolgáltatás hírét. A 2008-as adótörténeti év után ismét mérföldkőhöz érkezett a hazai adórendszer.

Az adózók idén három lehetőség közül választhatnak: önadózóként benyújtják a bevallásukat, az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást készítenek, vagy a munkáltatójuktól kérik az éves adó megállapítását.

Az adóhatóság célja a személyi jövedelemadó bevallás rendszerének egyszerűsítése. Korábban sokaknak fejtörést okozott a bonyolult nyomtatványok kitöltése, az idei évtől azonban leveszik az adózók válláról ezt a terhet. Az APEH tulajdonképpen elkészíti az adóbevallást, amit a magánszemély aláírásával hitelesít.

Az adózó január 31-ig kapja meg a bevalláshoz szükséges egységcsomagot, az ebben található nyilatkozatot február 16-ig kell kitöltve, aláírva visszaküldeni. Ezzel a magánszemély megbízza a hatóságot a bevallás elkészítésével, aki április 30-ig megküldi a bevallási ajánlatot. Az adózó, amennyiben egyetért a benne szereplő adatokkal, aláírva visszaküldi, ezzel eleget téve a bevallási kötelezettségének.

A szolgáltatással azok az adózók élhetnek, akik az adóévben csak munkajövedelemmel, ingó- és ingatlan értékesítéséből származó adóköteles jövedelemmel rendelkezik, nem egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelésből nem származott adóköteles jövedelmük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vissza a főoldalra!

Címkék: