Megjárták az evások: nekik nem jár könnyítés az idei adózásban!

Pénzcentrum2009. január 14. 09:00

Az idén egységesen február 25-ére módosult az egyes éves bevallások beadási határideje - kivételt ez alól csak az egyéni vállalkozást nem végző magánszemélyek és az eva-körbe tartozó vállalkozások jelentenek - írta a Napi Gazdaság.

A bevallási határidőt azért tolták ki tíz nappal, mert február közepe amúgy is meglehetősen zsúfolt volt a vállalkozások számára: 12-éig kellett egyebek mellett a munkáltatással kapcsolatos terheket megfizetni, 20-ára pedig áfabevallást készíteni. A kettő közé ékelődött be eddig az éves elszámolás leadásának határideje is, amelyet most azonban kitoltak február 25-ére. Szintén eddig a határidőig van mód nyilatkozni az szja 1+1 százalékának felajánlásáról.

Az evások azonban kimaradnak ebből a körből, számukra továbbra is február 15-e a leadás végső dátuma. Számukra ugyanis a 20-i áfa-határidő semmiféle kötelezettséget nem jelent, így könnyedén tudják teljesíteni a korábbi időpontra is az adminisztrációt.

A magánszemélyként adózók január 31-ig kell nyilatkozniuk a munkáltatói adómegállapítás kérdéséről, míg a munkáltatók e dátumig kötelesek kiadni a 2008. évre vonatkozó jövedelmi igazolásokat. A munkáltatók nem kötelesek elfogadni az adómegállapítási kérelmeket, ám a visszautasításról időben tájékoztatnia kell a munkavállalóját és jeleznie, hogy élhet az egyszerűsített adóbevallás benyújtásának lehetőségével.

Címkék: