Több fronton kezelné a válságot a PwC

Pénzcentrum2009. január 12. 16:00

A munkahelymegtartás ösztönzése, a cégek likviditásának megőrzése, a beruházási kedv élénkítése és könnyebben elérhető EU-támogatások. Ezen célok elérése érdekében konkrét munkaanyaggal állt elő a PricewaterhouseCoopers.

A jelenlegi gazdasági körülményekre való tekintettel ideiglenes adózási és adminisztratív szabályok bevezetését kezdeményezte tavaly decemberben a PricewaterhouseCoopers. A tanácsadó cég "Mozgástér" című munkaanyaga már a Pénzügyminisztériumban van. A javaslatok három területre koncentrálnak, ezek pedig a likviditás megőrzése, a beruházási kedv élénkítése és a munkahelymegtartás ösztönzése.

"A cégek likviditásának megőrzése érdekében olyan ideiglenes, előre meghatározott időtartamra érvényes változásokat fogalmaztunk meg, amelyek lehetővé teszik, hogy az adófizetést a pénz megérkezéséig halasztani lehessen, a recesszió időszakában keletkezett veszteségeket pedig mindhárom jövedelemadó nemben - társasági adó, helyi iparűzési adó, különadó - el lehessen határolni. Fontos, hogy a hosszú ideje be nem folyt bevétel után megfizetett ÁFA ideiglenesen levonható legyen az adós ÁFA levonási lehetőségének korlátozása mellett" - ismertette a munkaanyag sarokpontjait Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

A beruházás élénkítését elsősorban a fejlesztési tartalék szabályainak, a kedvezmények igénylési feltételeinek és azok teljesítésének módosításával képzeli el a PwC. Mindez lehetővé tenné az előttünk álló nehéz időszak mintegy "zárójelbe" tételét a feltételek későbbi teljesítése esetén.

A munkahely megtartásával kapcsolatban a PwC a frissen végzettek foglalkoztatását elősegítő kedvezményekhez hasonló intézkedésekben gondolkodik. A cél, hogy a munkáltatók az átképzést és a részmunkaidőt részesítsék előnyben a létszámleépítéssel szemben.

"Nagyon örülünk annak, hogy a szakhatóságok nyitottak a kezdeményezésre és reméljük, hogy a közös munka eredményeként az állam az adószabályozás eszközeivel is növelni tudja a vállalkozások túlélési esélyeit" - mondta Erdős. A munkaanyag még nem végleges, a PwC folyamatosan gyűjti a vállalkozások és szakmai szervezetek javaslatait.

Mindezeken túl a PricewaterhouseCoopers is részt vesz azokban az egyeztető folyamatokban, amelyek csökkentik a kis- és középvállalkozások adminisztrációs terheit az EU-s támogatásokkal kapcsolatban és elősegítik számukra a biztosított támogatási források minél könnyebb elérhetőségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az Európai Uniós támogatások hatékony felhasználása egy jó eszköz lehet az egyre mélyülő gazdasági válság időszakában. A Kormány számos lépést tett már a támogatásokhoz fűződő, főként adminisztratív terhek könnyítéséért, de az erre vonatkozó EU-s jogszabályok további lehetőséget, azaz mozgásteret biztosítanak.

Ha a likviditás oldaláról közelítjük meg, és közösen vizsgáljuk a kérdést a beruházási kedv növelésének szempontjával, akkor a legfontosabb a pályázatokon elnyerhető támogatás nagyságrendjének növelése. További lehetőség a Támogatási Szerződésben vállalt, a támogatás megítélésének feltételéül szabott kötelezettségek alóli hangsúlyozottan átmeneti, részleges mentesség, főleg az árbevétel-növekményre, a statisztikai átlaglétszámra, a támogatásból megvalósult beruházás fenntartására vonatkozó pontok tekintetében.

Véleményünk szerint legalább ennyire fontos tényező a támogatások gyors elérhetősége. Magyarország jelentős fejlesztési forrásokkal bír az Európai Uniós keretek között, viszont lényeges, hogy ezek a források a lehető leggyorsabban megjelenjenek a gazdaság szereplőinél, és ezért javasoljuk többek között a támogatási döntések lehető leghamarabbi meghozatalát. Azáltal, hogy a források a lehető legkorábban megjelennek megrendelésként a piacon, komolyan befolyásoljuk a foglalkoztatókat lehetőségeik tervezésénél és az esetleges leépítési döntéseik meghozatalánál" - mondta Ascsillán Endre, a PwC EU-tanácsadási részlegének vezető menedzsere a szakmai munka részleteiről.

Címkék: