Félelem és reszketés a munkanélküliségtől: milliárdokat költ a brit kormány!

Pénzcentrum2009. január 12. 11:00

Nagy-Britanniában, csakúgy mint nálunk, jelentős aggodalomra adnak okot a munkanélküliségi statisztikák. Gordon Brown ma azonban egy 500 millió fontos (153 milliárd forint) mentőcsomagot jelent be, mellyel a hosszú távú állásnélküliség ellen próbálnak ringbe szállni.

A brit Times szerint ma kerül bejelentésre az az 500 millió fontot felölelő program, melyről nemrégiben született megállapodás a legnagyobb brit cégeket, a kormányt, a szakszervezeteket és a jóléti intézményeket képviselő mintegy 100 szakember között.

A program lényege, hogy azok a munkáltatók, akik hosszú ideje munka nélkül lévőknek állást, illetve átképzést ajánlanak, támogatásban részesülnek. Szintén lényeges eleme a programnak a mintegy 75 ezer átképző központ számára történő forrásbiztosítás, valamint a több mint 6 hónapja munkanélküliként regisztráltak számára történő anyagi támogatás, saját üzleti vállalkozás létrehozására.

A helyzet súlyosságát igazolják a sorra napvilágot látó előrejelzések és statisztikák, melyek szerint idén a szigetországbeli munkanélküliek száma meghaladhatja a 3 millió főt, a pénzügyi szektorban pedig a következő 12 hétben akár 15 ezer ember is utcára kerülhet.

Az állások elveszítése, de még az ettől való félelem is egy munkanélküliségi spirálhoz vezethet, ugyanis a lakosság emiatt kevesebbet költ fogyasztásra, ami a cégeket további költségcsökkentésre, és így létszámleépítésekre ösztönzi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt, illetve a később jóval nagyobb terhet jelentő szociális támogatásokat szeretné megelőzni a brit kormány a most meghirdetésre kerülő programjával.

Címkék: