Nem kockázatos a magyar hitel-rendszer: nincs szükség beavatkozásra

MTI2020. október 2. 13:29

A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű, makroprudenciális beavatkozást indokoló kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutató online sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Szakács János arról is beszélt, hogy a jegybank tervei szerint 2021-től már négy minősített fogyasztóbarát személyi hitelfajta lesz elérhető a piacon. Felidézte: a koronavírus-járvány növelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat, ezért új, komplex intézkedésekre volt szükség. Magyarország időben avatkozott be, és hozott intézkedést a járvány hatására fellépő kockázatok kezelésére - hangsúlyozta.

A törlesztési moratórium jövő évi, célzott meghosszabbításáról azt mondta, mintegy 800 ezer lakossági és 15-20 ezer vállalati ügyfélnek nyújthat segítséget fizetőképességük fenntartásához. Ezzel 2021 első fél évében mintegy 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál - ismertette.

Címkék:
hitel, mnb, pénzcentrum.hu,