Ha már hitelből, akkor új lakásra költöttek inkább a magyarok: hova vezet ez?

Pénzcentrum2020. július 31. 08:31

Erős visszaesést hozott az április és a május a használt ingatlanok vásárlására felvett lakáshiteleknél: az új szerződések mennyisége 23,7 százalékkal csökkent 2019 hasonló időszakához képest, és 92,5 milliárd forintot ért el.

A május különösen gyengén alakult a használt lakásokra fordított hitelek szempontjából, hiszen a 40,8 milliárd forintnyi új szerződés 33 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az első öt hónap adatait vizsgálva ugyanakkor már korántsem ennyire látványos a csökkenés, köszönhetően annak, hogy az első negyedév még erős, stabilan két számjegyű bővülést hozott az új kihelyezéseknél. Az első öt hónapban 258 milliárd forint értékben születtek hitelszerződések használt lakások vásárlására, ez 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Az egyéb célokra (leginkább új lakás vásárlására vagy építésére) felvett hitelek viszont 5,7 százalékkal, 115,4 milliárd forintra nőttek az első öt hónapban. Mindezek eredményeként a használt ingatlanok részesedése csaknem 2 százalékponttal, 69,1 százalékra esett egy év alatt a friss lakáshitel-portfólióban.

Az erős első negyedévnek köszönhetően a teljes lakáshitelpiac viszonylag jól teljesített, az MNB adatai szerint január eleje és május vége között 373,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ez csak 0,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 374 milliárdtól.

Címkék:
hitel, vásárlás, lakás, ingatlan, új, használt, használt lakásra csok,