Döntöttek: ezzel a feltétellel ad az EU pénzt Magyarországnak

Pénzcentrum2020. július 21. 09:31

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot, jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Az Európai Tanács elnöke egyetlen szót írt ki: "Deal!". Charles Michel a tárgyalások hétfő este kezdődött folytatása előtt nem árulta el, hogy pontosan mi szerepel a véleménye szerint konszenzusos megoldásban - írja az Index. Rövid nyilatkozatában a Tanács elnöke hétfőn úgy fogalmazott, hogy az utolsó lépés mindig a legnehezebb, de bízik abban, hogy elérhető a megegyezés.

A dokumentum viszont kiszivárgott, a közzétett információk szerint az új javaslat megőrzi a 750 milliárd eurós főösszeget, csak belső átcsoportosításokkal, a hitel 360 milliárd euró, a támogatás 390 milliárd euró. Ennek az anyagnak is része a jogállamisági feltétel, rögzítik, hogy az EU pénzügyi érdekeinek védelmében aktiválható, megkülönböztetésmentesen kell működnie, elkülönülve a már létező eljárásoktól. Az esetleges szankciókra az európai bizottság tesz javaslatot, amelyet a tagállamok minősített többséggel hagyhatnak jóvá.

Címkék:
hitel, unió, eu, megállapodás, brüsszel, orbán viktor,