Új módszerrel fosztják ki a családokat a csalók: most a gyerekekre utaznak, érdemes figyelni

Pénzcentrum2024. március 21. 13:15

Szakértők szerint egyre több bűnöző veszi célba a gyermekeket és tizenéveseket, hogy azok személyazonosságával hitelt vagy állami juttatásokat igényeljenek, ami gyakran évekig rejtve marad a szülők elől.

A gyermekek és tizenévesek személyazonosságának ellopása egyre gyakoribb jelenség - erre szakértők hívják fel a figyelmet. A bűnözők a kiskorúak adataival hitelkártyát vagy állami juttatásokat igényelnek, kihasználva azt, hogy a szülők ritkán ellenőrzik gyermekeik anyagi helyzetét, éppen ezért az esetek hosszú ideig rejtve maradhatnak.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ( Federal Trade Commission - FTC) adatai szerint tavaly 22 229 esetben jelentettek 19 év alatti amerikaiakat érintő személyazonosság lopást, ami az összes bejelentés 2%-a. Jennifer Leach, az FTC munkatársa szerint ez csak az esetek egy töredéke, mivel sok áldozat nem tesz bejelentést - írta meg a Daily Mail.

A csalók a legkölönbözőbb módszereket alkalmazzák a gyerekek személyes adatainak megszerzésére, adatbázisokat törnek fel, de nem ritka, hogy közvetlenül veszik fel velük a kapcsolatot online fórumokon keresztül. Ezek után bank- vagy hitelkártyát igényelnek, kölcsönöket vesznek fel vagy állami juttatásokat.

Mint ahogy a Bizottság hangsúlyozza, ezek a bűncselekmények súlyos következményekkel járhatnak az érintett fiatalok felnőttkorára nézve, például csorbul a hitelképességük. Domingo Guerra, az Incode Technologies vezetője szerint sok esetben csak akkor derül fény a csalásra, amikor a gyermek felnőtt korában hitelt igényel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FTC azt tanácsolja a szülőknek, legyenek óvatosak, ha valaki gyermekük adatait kérné el, és tájékozódjanak, védjék az érzékeny információkat. Fontos továbbá minden eladásra vagy kidobásra szánt technikai eszközről törölni a személyes adatokat.

Címkék:
hitel, csalás, bűnöző, hitelkártya, szülők, szakértők,