Nagyon ráfázhatnak a lakásvásárlásra váró magyarok: lehet, hogy most kellene lépni?

Pénzcentrum2024. február 22. 09:17

Nagyon rosszul járhat, aki további kamatcsökkenést vár a lakáshiteleknél, a lakásárak ugyanis szinte biztosan fognak még feljebb menni a jelenlegi szintről.

Nincs komoly esély arra, hogy a lakáshitelek kamatai a következő időszakban jelentősen csökkennének, sokkal inkább az várható, hogy megmaradnak a mostani, hat százalék körüli értéken - ezt írja elemzésében a Portfolio. Kitérnek arra is: nem biztos, hogy a kamatcsökkensére most épp emiatt megéri várni.

A lap emlékeztet, hogy bár a lakáshitelek átlagkamata jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, az egyáltalán nem biztos, hogy megéri kivárni. Amint nemrég egy interjúban Becsei András, az OTP Bank lakossági vezérigazgató-helyettese is kimondta: szerinte sokkal inkább az a helyzet, hogy tartósan be kell rendezkedni a 6% körüli kamatszintre.

Rosszul járhatnak a kivárásra játszók azért is, mert a lakások árának újabb emelkedése szinte borítékolható. Egy 2023 végi felmérésben az értékesítők országosan 4,0%-os, az elemzők a budapesti új építésű lakások piacán 6,7%-os áremelkedést jeleztek előre. 

Címkék:
hitel, otthon, lakáshitel, lakásvásárlás, lakáshitelállomány, lakások, lakáshitel kalkulátor,