Megpiszkálná a kormány a hitelek kamatait: újra megszólalt a minisztérium

Portfolio2024. január 24. 15:44

Folyamatos egyeztetéseket folytat a kormány a magyar bankokkal a vállalati hitelezés fellendítésének lehetőségeiről, beleértve a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát, amely szerint a kincstárjegyek hozamát kellene használni a vállalati hitelek referencia-kamatlábaként - közölte a Nagy Márton vezette minisztérium szerdán a Reutersszel.

A Gazdasági Minisztérium a Reuters kérdésére küldött e-mailes válaszában közölte, hogy a legfőbb prioritás a gazdasági növekedés helyreállítása idén, miután az infláció a várakozások alatti szintre, 5,5 százalékra csökkent tavaly év végén - olvasható a Portfolión.

E cél elérése érdekében folyamatos szakértői megbeszélések és tárgyalások folynak a gazdasági minisztérium és a bankszövetség között

- idézi a minisztérium válaszát a hírügynökség.

Hétfőn a minisztérium tisztviselői felvetették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságélénkítési törekvéseinek részeként a kincstárjegyek hozamát alkalmazzák a vállalati hitelek irányadó kamatlábaként a hitelfelvételi költségek csökkentése érdekében. A terv megütötte a piacokat, nyomást gyakorolva az ország legnagyobb bankjának és a forintnak az árfolyamára - idézi fel a hírügynökség.

Címkék:
hitel, bank, nemzetgazdasági minisztérium, nagy márton, magyar bankok,