Kimondták a szörnyű igazságot a hitelekről: még nincs vége a magyarok kínjainak

Pénzcentrum2023. december 7. 17:01

A hitelkínálat tavaly kezdődött szűkülése még nem ért véget, de a korábbi időszakokban tapasztalt nagy kereslet-kínálati különbség mérséklődése várható. Egyre több bank szándékozik szelektíven terjeszkedni a régióban, a romló jövedelmezőség említése ellenére.

Az Európai Befektetési Bank 2023 második félévére vonatkozó közép-, kelet- és délkelet-európai (KKDK) banki hitelezési felmérése a hitelkínálat folyamatos szűkülésére mutatott rá a régióban. A hitelkínálat várhatóan szinte minden országban (Albánia kivételével) gyenge vagy semleges marad. Ugyanakkor, az elmúlt évek nagy kínálat-keresleti különbsége (amelyet rugalmas kereslet, de szűkülő kínálat jellemzett) várhatóan csökkenni fog.

A bankok ügyfelei részéről felmerült hitelkereslet továbbra is rugalmas, és várhatóan enyhén javulni fog. Az állóeszköz-beruházások és a kiskereskedelem, különösen a lakáspiac negatív hozzájárulása figyelhető meg, de a következő időszakban az állóeszköz-beruházások újraindulása várható. A korábbi negatív várakozásokkal ellentétben a hitelminőség javult az elmúlt hat hónapban. Ugyanakkor, a gyengébb gazdasági kilátások és a magasabb kamatlábak miatt a bankok ismét a nemteljesítő hitelek növekedésére számítanak a következő hat hónapban.

Ennek ellenére egyre több bank fejezi ki azon szándékát, hogy szelektíven bővítse tevékenységét a régióban (50%, az előző kör 45%-ához képest, illetve az azt megelőző kör 30%-ához képest) vagy fenntartsa működési szintjét. A legtöbb regionális leányvállalat jövedelmezősége nagyobb a teljes csoporténál az eszközarányos megtérülés és a tőkearányos megtérülés tekintetében, különösen a Cseh Köztársaságban, Koszovóban3 és Észak-Macedóniában.A jövedelmezőségről alkotott nézetük ugyanakkor jelentősen romlott az előző felmérés óta, ugyanis a bankok több mint 50%-a mára a teljes csoport működéséhez képest alacsonyabb jövedelmezőséget jelez különböző országokban (Albánia, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Románia).

Kyriacos Kakouris, az EBB alelnöke így nyilatkozott:

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ukrajnai háború, az infláció, a magasabb kamatlábak és a gazdasági lassulás miatt 2022-ben megkezdett hitelkínálati szűkülés még mindig tart. Minden üzleti szegmenst érintettek a szűkülő kínálati feltételek, különösen a kis- és középvállalkozásokat. Itt jut szerephez az EBB Globál, amely továbbra is kedvező finanszírozást biztosít pénzügyi közvetítőinken keresztül a régió kisvállalkozásai számára, hogy segítsen nekik megbirkózni pénzügyi korlátaikkal, dekarbonizálni, növekedni és új munkahelyeket teremteni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el az alelnök.

Debora Revoltella, az EBB vezető közgazdásza pedig megjegyezte:

A felmérés létfontosságú eszköz a bankszektor trendjei, valamint a hitelezési standardokat és feltételeket befolyásoló tényezők nyomon követésére a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban. Lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük a bankok előtt álló kihívásokat, és értékes betekintést nyújt a vállalatok és a háztartások finanszírozási igényeibe. Az eredmények elősegítik a tájékozott döntéshozatalt és szakpolitika alakítását

Címkék:
hitel, bank, európa, bankolás, európai unió, felmérés, kereslet, bankok,