Nem vitték túlzásba a CSOK Plusz hatásvizsgálatát: megszereztük a feltűnően rövid dokumentumot

Szánthó Péter2023. november 26. 10:54

Nincs sok információ a CSOK Plusz nemzetgazdasági és költségvetési hatásairól abban a hatásvizsgálati lapban, amelyet a kormány weboldalára töltöttek fel - szúrta ki a Pénzcentrum. Egy mindössze 2 oldalas dokumentumról van szó, ami nagyon kevés kérdést tisztáz, azt is elég röviden.

Közzétették a kormányzat weboldalán a CSOK Plusz intézkedés úgynevezett hatásvizsgálati lapját - szúrta ki a Pénzcentrum. Összességében nem meglepő, ha egy ilyen horderejű családtámogatás nemzetgazdaságra, államháztartásra vonatkozó hatásait mélyrehatóan megvizsgálják, mielőtt kidolgozzák a részletszabályokat és a vonatkozó jogszabályok végleges verzióját.

Ugyanakkor a Hornung Ágnes családügyi államtitkár által jóváhagyott dokumentum sok mindent nem árul el arról, hogy mit is vár a kormány az intézkedéstől. Ugyanis egy mindössze 2 oldalas dokumentumról van szó, ami nagyon kevés kérdést tisztáz, azt is elég röviden. Aki kíváncsi rá, itt át tudja futni:

A CSOK Plusz hatásvizsgálati lapja

Összességében a nagyon rövid vizsgálati lap az alábbi kérdésekre ad választ, szó szerint idézzük:

  • Következő módosítás várható dátuma? - Nem ismert.
  • Az intézkedés alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek adottak? - Igen.
  • Miként járul hozzá az intézkedés az ország versenyképességének javításához? - Nem változik érdemben.
  • Az intézkedés hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez? - Igen.; Hány fővel? - Nem ismert.
  • Megtörtént-e az intézkedés adminisztratív terhekre gyakorolt hatásainak vizsgálata? - Igen. (A mellékelt táblázatból az derül ki, hogy lényegében az derült ki, hogy sem a piaci, sem a közigazgatási szereplők terhei nem nőnek, ahogy a lakosságé sem.)
  • Az intézkedés gyermeket vállaló és nevelő családokat érinti, az ő számuk nem határozható meg, de előnyükre válik a bevezetés.
  • Vannak-e az intézkedésben foglaltaknak jelentősnek ítélt környezeti vagy természeti hatásai? - Nem.
  • Vannak-e az intézkedésben foglaltaknak jelentősnek ítélt egészséghatásai? - Nem.
  • Vannak-e az intézkedésnek további hatásai? - Igen. A gyermeket tervező családok lakáshoz jutási feltételei jelentősen javulnak.

Ezek mellett azt is megvizsgálták, hogy a költségvetésre milyen hatásai lesznek a CSOK Plusz bevezetésének. Mint kiderült, az intézkedés költségvetési egyenlegrontó hatását összességében 39 824 909 806 forintra becsülik. Az intézkedés egyenlegrontó hatására 175 555 555 556 fedezet van a jövő évi költségvetésben. Azzal számolnak, hogy a CSOK Plusznak nem lesz egyenlegjavító hatása.

Itt vannak a részletszabályok

A héten az intézkedés részletszabályai is megjelentek. A támogatott hitelt lakásvásárlásra, építkezésre, meglévő ingatlanunk bővítésére és lakásvásárlással egy időben kezdeményezett bővítésre lehet felhasználni. A tervezet nem tesz különbséget használt és új lakás között, vagyis mindkét célra azonos összeg igényelhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felújítás, korszerűsítés nem szerepel a finanszírozható célok között, ilyen munkálatokra a CSOK Plusz nem lesz felhasználható.

Gyermekvállalás nélkül nem jár a kedvezményes kölcsön, de a maximális hitelösszeg megállapításánál figyelembe veszik a meglévő és vállalt gyermekeket is.

  • Ha egy gyermektelen pár egy babát vállal, akkor az összeg legfeljebb 15 millió forint lehet.
  • Ha egy gyermektelen pár két babát vállal, akkor 30 millió forint lehet legfeljebb az elérhető hitelösszeg. De ugyanekkora összegre lehet jogosult az a házaspár is, amelyik egy meglévő gyermeke mellé egy újabb babát vállalna.
  • Ha egy gyermektelen pár három babát vállal, akkor az összeg legfeljebb 50 millió forint lehet. Erre az összegre lehet jogosult az a pár is, amelyik egy meglévő gyermeke mellé még kettőt vállalna. Illetve legfeljebb ez az összeg igényelhető abban az esetben is, ha a házaspár kettő, vagy több meglévő gyermeke mellé egye vállalna.

A hitel futamideje 10 év és 25 év között lehet. A futamidő első évében az igénylőknek csak kamatot kell fizetniük, a tőketörlesztés a második évtől kezdődik meg. A kölcsönhöz kamattámogatás kapcsolódik, ennek keretében az adósnak 3%-os kamatot kell fizetnie. A futamidő alatt születendő első baba érkezésekor a törlesztési kötelezettség egy évre felfüggeszthető. A második baba születésétől kezdve minden gyermek érkezésekor 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból. A tartozáselengedés szempontjából már csak a futamidő alatt érkező babák számítanak. 

Hogy ki igényelheti 2024-től az új kedvezményes hitelt, és milyen ingatlanra lehet azt felvenni, az ebből a cikkből kiderül!

Címkék:
hitel, vizsgálat, kormány, csok, családtámogatás, államtitkár, összeg, családok, intézkedés, családtámogatások, csok plusz,