Ezzel a módszerrel vettek fel milliós hitelt a magyar nő nevében netes csalók: most neki kell törleszteni

Pénzcentrum2023. szeptember 25. 19:32

Egy magyar nő nevében vettek fel majdnem egymillió forint személyi kölcsönt saját online banki felületén keresztül csalók. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ilyen esetekben sokszor nehéz a csalók nyomára bukkanni.

A csalók áldozata, Obornyák Tímea még augusztusban egy online áruházon keresztül adott el egy terméket, a pénzt várta, amikor az állítólagos vevő üzenetet küldött neki. Egy hamis banki felületre irányították, ahol megadta az adatait. Nem csak kölcsönt igényeltek a nevében, hanem a számláján lévő összes pénzt is ellopták - írja az RTL. A bank hivatalos levélben is megerősítette, hogy a netbankon keresztül, az ő nevében valaki kölcsönt vett fel. A megadott számlaszámra át is utalták neki a pénzt.

Küldtek kódot, amit a telefonomra küldtek sms-ben és azt kellett beírnom egy oldalra  – mondta a műsorban a károsult Obornyák Tímea, aki azt hitte, hogy azért adja meg az adatait, hogy megkaphassa a pénzét. A nőt az is nagyon megzavarta, hogy az oldal ugyanúgy nézett ki, mint a bank felülete. Később üzenetet kapott a bankjától, arról, hogy kölcsönt vett fel. Hiába jelezte azonnal, hogy visszaéltek az adataival, a pénzt most mégis neki kell visszafizetnie.

Azt mondták, hogy törlesztem 24 ezrével havonta, 84 hónapig, kétmilliót fizetek vissza így. Vagy egy összegben a 960 ezret visszafizetem nekik

- mondta el a pórul járt nő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Híradónak nyilatkozó számítástechnikai szakértő az ilyen csalások egyre gyakoribbak, ezért óvatosnak kell lenni. Nemes Dániel szerint ezekben az esetekben a bank is tehetetlen, mert ők törvényesen jártak el, de a rendőrségnek is nehéz dolga van: a legtöbb esetben hamis adatokkal létrehozott bankszámlára irányítják a pénzt, amit aztán pillanatok alatt fölvesznek onnan készpénzben, így a rendőrség bottal ütheti a csalók nyomát:

Címkék:
hitel, csalás, bank, trükk, csalók, hiteligénylés, hitelintézet, rtl, hiteltörlesztés,