Óriási pofont kapott a magyar bank: hiába a milliárdos eredmény, csak úgy folyik ki belőle a pénz

Pénzcentrum2023. szeptember 11. 15:21

2023 első félévében 35,8 milliárd forint volt a K&H Bank adózás utáni eredménye – hangzott el a bank sajtótájékoztatóján, melyről élőben közvetített a Pénzcentrum. Ezzel szemben a K&H Biztosító nettó eredménye – akárcsak 2022 első félévében – negatív maradt, köszönhetően a különadóknak.

„Az első féléves eredmények nagyon stabil nyereséget mutatnak a banki oldalon” – mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója a cégcsoport által tartott sajtótájékoztatón. Változatlanul veszteséges volt azonban a K&H Biztosító, bár bizakodásra ad okot, hogy a -800 millió forintos nettó eredmény javulást jelent a 2022 azonos időszakában elért -1,7 milliárd forintos eredményhez képest.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az elért eredmények megítélésekor figyelembe kell venni a kormányzati intézkedések hatásait is: a biztosítói oldal veszteségét a teljes évre vonatkozó extraprofit-adó okozta. Guy Libot azt is hangsúlyozta, hogy az adó mértéke jelentősen emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. Idén ugyanis más módszer alapján számították ki annak mértékét, amely módszer a K&H-t történetesen negatívan értintette.

A nehézségek ellenére sikerként könyvelhető el, hogy a lakossági ügyfelek száma 5 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt, elérve a 815 ezret. Még jelentősebb mértékben, 7,3 százalékkal emelkedett azon ügyfelek száma, akiknek minden hónapban a banknál lévő számlájukra érkezik a jövedelme. Ezen ügyfelek száma mostanra átlépte az 555 ezret.

A hitelezésben tapasztalt visszaesés ellenére a bank lakossági hitelállománya 3 százalékkal tudott növekedni. A vállalati hitelállomány ennél jóval jelentősebb, mintegy 30 százalékos emelkedést tudott elérni a félév során. A félév során összesen 297 milliárd forintot helyeztek ki hitelbe. A teljes banki hitelállomány 18 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, így az elérte a 2 713 milliárd forintot.

A K&H gyorsabban nőtt a hitelpiacnál

Gombás Attila, a pénzügyi divízió vezetője elmondta, hogy a félév során a K&H Bank gyorsabban tudott nőni a piacnál, így a bank piaci részesedése is emelkedett: a vállalati hitelek piacán a tavalyi 9,1 százalékról 10 százalékra. A lakossági hitelek piacán inkább stagnálásról beszélhetünk: ott tavaly és idén is 10,5 százalékos volt a cégcsoport piaci részesedése.

Gombás Attila azt is elárulta, hogy az első negyedévben rendkívül jelentős mértékben visszaesett a lakossági hitelek iránti kereslet, melyhez képest a második negyedévben már egy nagymértékű, 65 százalékos erősödés volt megfigyelhető: míg az első negyedévben 23 milliárd, addig a másodikban már 38 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre. Ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest még mindig 50 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

Gombás sikeresnek jellemezte a tavaly augusztus óta igényelhető, kifejezetten energetikai korszerűsítésre, felújításra igényelhető úgynevezett K&H zöldhitelt, melyből összesen 4 milliárd forint került folyósításra az elmúlt 1 évben.

A vállalati divízióval kapcsolatban elhangzott, hogy a K&H Széchenyi Kártya Program szerződéses volumene 2023 júniusának végére meghaladta a 160 milliárd forintot, míg a Baross Gábor program keretében 123 milliárd forint hitelt helyezett ki a bank, ami 15 százalékos piaci részesedést jelent. Az agrár-élelmiszeripari hitelezésben a bank piaci részesedése a tavalyi 22-ről idén 24 százalékra emelkedett.

Szerencsére a rossz gazdasági helyzet ellenére sem indult emelkedésnek a munkanélküliség szintje, így a K&H Bank hitelportfoliójának romlásáról sem lehet beszélni, sőt:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a nem teljesítő hitelek aránya 1,9 százalék, amely csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Népszerűbbek lettek a befektetési alapok

Gombás Attila azt is elárulta, hogy átrendeződés figyelhető meg a bankbetétek felől az egyéb befektetési termékek felé: a befektetési alapokban kezelt vagyon éves szinten 32 százalékkal, 1 135 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Változatlanul a kötvénytípusú alapok a legnépszerűbbek, ugyanakkor újra fellendültek a határozott futamidejű befektetési alapok is.

Csökkenő veszteség a K&H Biztosítónál

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy

2023 első félévében 0,8 milliárd forintos negatív eredményt könyveltünk el a teljes évre vonatkozó extraprofit-adó elszámolása miatt. 2022 azonos időszakában a teljes évre vonatkozó különadó miatti veszteségünk 1,7 milliárd forintot tett ki. A nem életbiztosítási területen a díjbevétel 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 36,1 milliárd forintot. Valamennyi üzletág kétszámjegyű növekedést produkált az előző évhez képest, ami piaci átlag feletti bővülést jelent. Az életbiztosítások is erőteljes üzleti eredményt hoztak, a növekedés az előző év hasonló időszakához képest 22 százalékos volt. A növekedést a rendszeres díjas, befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítások, valamint az egyszeri díjas, befektetési egységhez kötött termékeink hajtották.”

Ugyanakkor pozitívum, hogy a biztosító piaci részesedése a nem élet és az életbiztosítások terén is növekedett 2023 első félévében. A leggyorsabban növekvő területek a lakásbiztosítás, a casco és a kkv voltak.

Nik Vincke még azt is elárulta, hogy 220 ezer ügyfél választotta a digitális önkiszolgáló megoldást: a lakásbiztosítások esetében 86, a kgfb-nél pedig 66 százalék volt a digitális kárbejelentések aránya.

Több mint félmillió digitálisan aktív ügyfél

Német Balázs, a bank innovációs vezetője elmondta, hogy 681 ezer digitálisan aktív ügyfelük van. Az ügyfelek 90 százaléka használja az e-csatornákat, a mobilbankot aktívan használók száma 571 ezer. Mostanra a számlanyitások 58 százaléka teljesen online történik, míg a személyi kölcsönök igénylésénél ez az arány még magasabb, 67 százalékos.

Címkék:
K&H, bank, adó, biztosító, sajtótájékoztató,