Súlyos kritikát kapott az új babaváró: ezt nem teszik zsebre Orbánék

Pénzcentrum2023. július 27. 09:50

A babaváró szigorítása belehajszolhatja a huszas éveik végén lévő fiatalokat a felelőtlen gyerekválallásba. A döntéstől ráadásul nem is várható a születészámok megugrása a szakemberek szerint. A hitelfelvétel csak egy kis része a családalapításnak, az sokkal fontosabb szempont, hogy a gyermek milyen környezetbe születik bele.

Ahogy azt korábban megírtuk, szigorítanak a babaváró hitel feltételein: idén még 40 év a hiteligényléshez szükséges felső korhatár, ám ezt 30-ra csökknetik, jelentősen szűkítve az igénylők körét. A döntés széles körű méltatlankodást váltott ki, hiszen sokaknak keresztbehúzta a számításait. Jóllehet a döntéssel a mielőbbi gyermekvállalást akarja ösztönözni a kormány, sokan mégis éppen emiatt fordulhantak el ettől a konstrukciótól.

A Telex újságírói olyan párokkal beszélt, akik érintettek a döntésben és néhány szakembert is felkerestek, hogy mondják el várhatóan milyen hatása lesz az intézkedésnek. Kapitány Balázs demográfus nem vár egyértelmű és erős népesedési hatást az intézkedéstől: „Rövid távon – 2024–2025-re – kismértékben növelheti a keresztmetszeti termékenységi számokat, mert lehetnek olyan 30 év feletti nők, akik a következő pár évben tervezett gyereket előrehozzák, hiszen jövőre várandósan még felvehetik a hitelt. De a befejezett termékenységet (azt, hogy hány gyereket szül összesen egy nő) ez nem fogja érinteni, hosszabb távon pedig inkább negatív hatása lehet, hiszen támogatáscsökkenésről beszélünk” – mondja.

Szalma Ivett családszociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Reprodukciós Döntéseket Vizsgáló Lendület kutatócsoportjának vezetője szerint emellett az sem túl életszerű, hogy az intézkedés miatt tömegesen előrébb hozzák a gyermekvállalást a 30-as éveikben járó nők – mert a babaváró hitel csak egy pici eleme a gyermekvállalással kapcsolatos döntésnek. „Az sokkal fontosabb lenne, hogy egy olyan környezet legyen körülöttünk, amelybe merünk gyermeket vállalni, illetve a partnerkapcsolat megléte az egyik legfontosabb tényező a döntéskor. De ezt nem lehet siettetni: nem reális, hogy azért fog majd bárki gyorsabban megfelelő partnert találni, mert idén kell felvenni a babaváró hitelt.”

Szerinte már régóta különválik, hogy biológiailag és társadalmi szempontból mikor ideális gyereket vállalni, de ez az intézkedés még így is nagyon szigorú, mert a harmincas évek elején még biológiailag is ideális a szülés. A már említett biológiai okokra hivatkozva érthető ugyan, ha a kormány ösztönözné a minél fiatalabb korban történő gyerekvállalást, Szalma Ivett szerint azonban,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ha az lenne a cél, hogy a társadalom biológiai tudása legyen meg arról, hogy 30 éves kor előtt jó szülni, az oktatás minőségén kellene javítani.

A potenciális kellemetlen következmények között viszont ott lehet az, hogy a babaváró felvételekor a gyereket még nem megszülni kell, csak vállalni, hogy 5 éven belül megszületik – így sok olyan pár lehet majd, amely a nő 30. születésnapja előtt, az utolsó pillanatban felveszi, miközben csak évekkel későbbre tervezi a családalapítást. Ha a tervezett baba ezután mégsem születik meg, például mert a házasság megromlik, akkor jöhetnek a büntetőkamatok, vagy ami még rosszabb, születhetnek gyerekek egy rossz házasságba, pusztán az anyagi csőd elkerülése miatt.

Címkék:
hitel, gyerekvállalás, hiteligénylés, babaváró támogatás, babaváró, babaváró kölcsön, babaváró hitel, családtámogatások,