Itt a friss rendelet: belenyúl a kormány a banki THM-ekbe

Portfolio2023. április 15. 11:29

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben, és április 30-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy miként vegyék figyelembe a bankok a jelzáloghiteleknél egyébként nem effektív THM-plafon kiszámítása során a kapcsolódó lakásbiztosítások díját - írja a Portfolio. A változtatás arra a számításra vonatkozik, ha a hitelező a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vonatkozó vagyonbiztosítási szerződést ír elő, de annak díját nem ismeri. A 124/2023. (IV. 14.) Korm. rendelet meghatározza, hogy a vagyonbiztosítás havonta esedékes díját ilyen esetben mi alapján határozza meg a bank.

A hitelező félévente aktualizált belső szabályzatban meghatározott módon, a jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok hitelbiztosítéki értékéhez igazodóan legalább három jellemzőnek tekinthető értéksáv megadásával határozza meg a  referenciaként figyelembe vett vagyonbiztosítás havonta esedékes díját - írja a lap.

A jellemzőnek tekintett értéksávokhoz rendelt referenciaként figyelembe vett díjakhoz történő hozzáférést az ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségében, valamint ha rendelkezik internetes honlappal, akkor az internetes honlapján biztosítja – írja elő a rendelet. A Portfolio szakértői szerint nincs nagy jelentősége ennek a változtatásnak, mert

nem a THM definícióján, hanem csak a jogszabályi THM-plafonon változtat a módosítás.

 

Címkék:
hitel, kormány, bank, pénzintézet, thm, hitelintézet, rendelet, friss, thm-plafon,