Óriási bajban van a magyar a gazdaság: emiatt dőlhet be most minden?

Portfolio2022. október 21. 12:34

Egyre erősödő hangok emlegetik a közelgő recessziót, ráadásul a magyar gazdaság helyzetén még ront, hogy különösen kitett a közelben zajló háborúnak és az egekbe szökő energiaáraknak. A kamatstop miatt pedig könnyen lavina alakulhat ki a bankszektorban – írja a Portfolio.

A bankszektor alapfeladata a gazdaság folyamatos hitelezése, a mostanihoz hasonló válságok esetén különösen fontos, hogy a szektor hitelezési képessége ne sérüljön –nyilatkozta a lapnak Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette, hogy egészen más a mostani válsághelyzet, mint a 2008-as, ugyanis a bankszektor stabil alapokon áll. Ehhez viszont stabil hitelezés és  kiszámítható tőkeellátottság, miközben ma Magyarország a magas alapkamat és infláció miatt nem túl vonzó befektetőknek. 

A bankok tőkenövekedésének az alapja, idehaza és külföldön is, hagyományosan a nyereség visszaforgatása. A kamatstop és az utóbbi egy évben a bankokra kivetett különadók viszont ezt akadályozzák. A magas jegybanki alapkamat pedig ahhoz vezethet, hogy lassulni fog a jelzáloghitelezés, mely az építőipar leállását, az pedig a munkanélküliség megugrását okozza– tette hozzá a szakértő.

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
lakáshitel, alapkamat, bankszövetség, gazdaság, magyar, hitelezés, gazdasági recesszió, kamatstop,