Tényleg drágulhatnak a bankszámlák a különadó miatt? Itt a válasz, sokan nem fognak örülni

Pénzcentrum2022. június 7. 19:31

A kormány bejelentése alapján a bankokra is vonatkoznak a különadók. A tervek szerint 2022-ben és 2023-ban a pénzintézeteknek évi 300 milliárd forinttal emelkedne az adófizetési kötelezettsége. Vajon ráterhelhetik ezeket a plusz költségeket a bankszámládra?

A legtöbb magyart az új adók bejelentése óta az foglalkoztatja, hogy nekik kell-e végül megfizetniük a szolgáltatók megemelkedő költségeit. Nincs ez másképp a banki szoláltatásoknál sem: rengetegen érdeklődnek, hogy mi lesz a jövőben a bankszámla költségekkel, díjakkal. Emelkedhetnek ezek a bankok extraprofitjának megadóztatása miatt? A Bankmonitor szakértői teljesen megnyugtató választ nem adhatnak erre a kérdésre.

A meglévő hitelek kamatát, díjait nem módosíthatják a bankok kényükre-kedvükre egyoldalúan: a jogszabály tételesen leírja, hogy az egyes kölcsöntípusokra milyen szabályok érvényesek. A bankszámlákkal kapcsolatban kicsit más a helyzet. Természetesen ennek a szolgáltatásnak sem módosíthatják a díjait szabadon a pénzintézetek, ugyanakkor nagyobb mozgásteret engednek az előírások.

Az egyes pénzintézetek jellemzően az üzletszabályzatukban nevesítik, hogy a különböző szolgáltatások díjait, költségeit milyen okok miatt változtathatják meg. A legtöbb pénzintézetnél elég széles a lista, ráadásul szinte mindegyik banknál szerepel a díjak változtatásának lehetséges okai között az adók emelkedése is.

A legnagyobb hazai pénzintézetek szabályzatában ugyanis a közteher, adó emelkedése nevesítve van a bankszámlák költségmódosításának lehetséges okaként. Az OTP Bank üzletszabályzatában például az alábbi kikötés olvasható, hogy az OTP Bank – számla – és betétviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő – tevékenységéhez kapcsolható közteher- (pl. adó-) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása.

Az elvi lehetősége a díjak módosításának jelenleg adott, ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pénzintézetek ténylegesen meg is emelik a költségeket. Ez különösen igaz a jelenlegi helyzetre, amikor a bejelentés során külön kihangsúlyozták, hogy az adók továbbterhelését nem néznék jó szemmel. Ettől függetlenül a helyzet nagyon bizonytalan, hiszen vannak más költségemelésre okot szolgáltató tényezők is. Ilyen például az infláció, mely szintén szerepel a legtöbb pénzintézet üzletszabályzatában a díjmódosításra feljogosító tényezők között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elképzelhető, hogy a jövő évben a bankok megemelik a bankszámlaköltségeket az idei infláció mértékével.

Teljesen más helyzetben lehetnek azok, akik bankszámlát szeretnének nyitni vagy váltani. Hiszen a pénzintézetek könnyen bevezethetnek új csomagokat, míg a meglévők értékesítését felfüggeszthetik. Az új számlák árazását pedig szabadon alakíthatják. Vagyis a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján akár magasabb költségű számlák is megjelenhetnek a piacon.

Jelen esetben a legfontosabb kérdés talán az, hogy az adózással kapcsolatos részletszabályok pontosan mit fognak tartalmazni. Milyen tiltások, fékek lesznek nevesítve a bankok ármeghatározásával kapcsolatban.

Címkék:
folyószámla, adó, bankolás, különadó, áremelés, adóemelés, díjak, szabályok, bankok, pénzintézetek,