Mi lesz a sberbankosokkal? Ez a pénzintézet veheti át az ügyfelek hitelei

Pénzcentrum2022. május 17. 09:04

Célegyenesbe fordult a Sberbank-ügy, sajtóhírek szerint a Magyar Bankholding veheti át a csődbe jutó vállalat hitelállományát, és az OBA-tagok is visszakaphatnak valamennyit a rendkívüli befizetéseikből – számolt be a Világgazdaság.

Napokon belül kiderülhet, hogy melyik pénzintézet veszi át a még március elején végelszámolás alá került Sberbank 358,4 milliárd forintos hitelállományát. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy mi lesz az osztrák anyabanknál ragadt nagy összegű betéttel, ami hiánya csődbe juttatta a Sberbank Europe után a magyarországi Sberbankot is.

A hitelezők május 3-ig jelenthették be a 100 ezer eurós limit feletti követeléseiket, de ennek elmulasztása sem jár jogvesztéssel. Az OBA a károsultaknak kifizetett 147 milliárd forint finanszírozására ötéves futamidejű kötvény forgalomba hozatala mellett döntött75 milliárd forintértékben, amin felül a tagintézetek számára egyszeri, rendkívüli kötelezettséget írt elő, amivel további 73,5 milliárd forinthoz jutott.

Az OBA hivatalos honlapján feltünteti, hogy térülés esetén elsősorban az OBA kötvénytartozásra kell fordítani a pénzt, ami után a hitelintézeteket terhelő rendkívüli fizetési kötelezettség mérséklése és visszafizetése következik. Tehát a Bécsből érkező betéttel a bankok is jól járhatnak és nem csak a betétesek.

Az ügyfeleket már jóval korábban tájékoztatták arról, hogy – bár más számlaszámra – a hitel törlesztőrészleteit továbbra is fizetni kell, így a szakértők azt feltételezik, hogy a növekvő kamatok miatt lassuló piacon óriási harc lesz a Sberbank jó minőségű hitelállományáért.

Címkék:
pénzintézet, oba, kártalanítás, bankcsőd, sberbank, hitelállomány, országos betétbiztosítási alap,