Elképesztő történet: elhunyt férfi hitelkártya-tartozását hajtaná be a magyar bank

Pénzcentrum2022. április 20. 09:30

Az évekkel ezelőtt elhunyt férfi gyerekei nem tudtak apjuk hitelkártya tartozásáról, a férfi élettársa pedig nem jelentette a hagyatéki tárgyalás során a problémát, így nem rendelkeztek a tartozás megfizetéséről. A 24.hu számolt be arról, hogy csak 5 évvel később derült fény a tartozásra, amit most a bank többszörösen akar behajtani rajtuk. Kamatostul.

Szerencsétlen félreértések sorának köszönhető, hogy a Budapest Bank majdnem 5 évvel ügyfelük halála után, 2019 augusztusában tudta csak értesíteni az elhunyt gyermekeit, hogy édesapjuk után maradt egy 106 ezer forintos hitelkártya-tartozás. Mint kiderült azért tartott ennyi ideig, hogy a gyerekek értesülést szerezzenek a tartozásról, mert a bank nem is tudott a férfi haláláról.

Erről ugyanis se az apa élettársa, se az örökösök nem értesítették (akik nem is tudtak róla) az intézményt. A bank 2015 tavaszán kétszer is küldött levelet az ügyfelének, de mivel azon a címen már nem lakott senki a levelek visszaérkeztek hozzájuk minden alkalommal. Ezután felmondták a szerződést és végrehajtást indítottak az adóssal szemben.

2016 szeptemberében megtudták, hogy a férfi elhunyt, így megkeresték a közjegyzőt és felkutatták az örökösöket. Mivel telefonon nem érték el egyiküket sem fizetési felszólítást küldtek. Ekkor már 2019 decemberében járunk, amikor is a pénzintézet eljárást indított az örökösökkel szemben. A fizetési meghagyáson 106 ezer forint főkövetelés szerepelt, valamint 8 ezer forint eljárási költség, a kamatot viszont nem tüntették fel. Az örökösök pedig azt hitték, hogy rendezték a tartozást az összeg kifizetésével.

Éppen ezért érte őket hidegzuhanyként tavaly, hogy a bank mindhármuk ellen eljárást indított: külön-külön követelték tőlük a már befizetett összeget, plusz annak a 194 ezer forintnyi kamatát. A tartozás miatt pedig végrehajtás alá vonták a bankszámláikat, ingatlanjaikat, autóikat. Többszörösen túlbiztosítva az összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A végrehajtás során kiderült, hogy azért keletkezhetett ekkora tartozás, mert a befizetett 106 ezer forintos főkönyvelést a bank a kamatra számolta el, nem a tőketartozásra, ahogyan azt általában szokták. Így apjuk halála napjától kezdve folyamatosan ketyegett a 40,56 százalékos kamat. A történet vége viszont sajnos nem happyend: bár miután 2 testvér kifizette a sokszorosát a kért összegnek végül nem kaptak kártérítést, miután a felek nem jutottak egyezségre és Pénzügyi Békéltető Testület lezárta az ügyet.

Címkék:
tartozás, bank, forint, hitelkártya, végrehajtás, elhunyt, örökös,