Bekövetkezett, amire sokan számítottak: már ide is begyűrűzik a drágulás

Pénzcentrum2021. december 7. 21:01

Emelkedtek a lakáshitelek kamatai decemberben, a drágulás miatt a törlesztőrészletek is emelkedhetnek. Az új lakáshitelek kamatai sem képeznek kivételt.

9 nagybank közül hat érdemben megemelte új lakáshiteleinek kamatát decemberben. A drágulás mértéke 0,37-0,96 százalékpont, ezzel egy 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztőrészlete 4-10 ezer forinttal emelkedhet meg 20 éven át.

Az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat emelkedése miatt már minden elemző várta a hitelkamatok érdemi növekedését is. Sajnos tovább már nem kell várni, decemberben 9 nagybank közül hatnál érdemben megemelkedett az új lakáshitelek kamata.

A kamatemelkedés mértéke a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében jelentős, a THM értéke 0,37-0,87 százalékpont. A kamatemelkedés miatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 4 -9,5 ezer forinttal emelkedhet. Emiatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 0,9-2,3 millió forinttal növekedhet meg.

Jelentősebb a drágulás az 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök esetében. Egy új, 5 évig fix kamatozású hitel THM értéke 0,52-0,96 százalékponttal emelkedik. Ez pedig egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 5 600 – 10 700 forint törlesztőrészlet növekedést eredményezne. Két évtized alatt pedig összességében 1,3-2,5 millió forinttal kellene többet visszafizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő hiteleket a változás nem érinti, ezen kölcsönöknek csak a kamatperiódus fordulójakor változhat meg a kamata, az akkor érvényes piaci viszonyoknak megfelelően. 

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök kamata, THM értéke még nem emelkedett az irányadó kamatok növekedése óta. A Bankmonitor szakértői szerint azonban a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a közeljövőben erre is sor kerülhet.

Címkék:
lakáshitel, ingatlan, forint, személyi kölcsön, thm, ingatlan piac, kamatemelkedés, fogyasztási hitel, bankmonitor,