Új lakáshitel program indul októbertől Magyarországon: más lesz, mint a CSOK

Pénzcentrum2021. július 6. 17:35

Legfeljebb 2,5%-os, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek által legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel bevezetését tervezi 2021 októberétől a Magyar Nemzeti Bank

Legfeljebb 2,5%-os, végig fix kamatozású, lakossági ügyfelek által legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel bevezetését tervezi 2021 októberétől a Magyar Nemzeti Bank - írja a Portfolio.

A 200 milliárdos keretösszeggel és 70 milliós hitelenkénti összeghatárral meghirdetett, a kifutó NHP-hoz hasonlóan jegybanki refinanszírozású Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el - jelentette be Virág Barnabás alelnök. A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan építi fel zöld eszköztár stratégiájának pillérjeit, amelynek már augusztustól egy szintén 200 milliárdos keretösszegű zöld jelzáloglevélvásárlási program is a része lesz - írják.

A Portfolio kérdésére Virág Barnabás elmondta: csak lakossági ügyfelek vehetik fel új lakás vásárlására vagy építésére a Zöld Otthon Program hiteleit, a kamat a teljes futamidő alatt teljesen fix lesz. Az épülő lakások mintegy fele megfelelhet a program feltételeinek, ez határozhatja meg, mennyi idő alatt fog kimerülni a 200 milliárdos hitelkeret. Újságírói kérdésre válaszolva az alelnök azt mondta, más preferenciák szerint fog működni a program, mint a már piacon lévő CSOK-hitel.

Címkék:
lakáshitel, energetika,