Rengeteg magyar maradhat le ezekről az olcsó lakáshitelekről: ez az utolsó utáni pillanat

Pénzcentrum2021. július 5. 11:58

A június 22-i alapkamat emelése után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése. Ezek után nem meglepetés, hogy a nagybankok kétharmada júliusra megemelte 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése?

A banki kamatköltségek drágulása – BIRS növekedése – és a jegybanki alapkamat emelése miatt várható volt a hitelkamatok emelkedése is. Ennek megfelelően a Bankmonitor vizsgálata alapján 9-ből 6 nagybank júliustól drágábban kínálja a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket, mint egy hónappal korábban. Az áremelkedés nem jelentős: átlagosan 0,22 százalékponttal magasabb júliustól a THM értéke egy 20 millió forintos, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnek. A lakáshitel kalkulátor szerint 20 éves futamidő esetén ez 2 300 forint növekedést jelentene a törlesztőrészletekben.

Mi a helyzet az egyes bankoknál?

Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel példáján keresztül láthatóak a kamatváltozás hatásai úgy, hogy az igénylő jövedelmét havi nettó 400 ezer forintnak vették. A kamatot emelő 6 nagybank jelentős része 0,2-0,3 százalékponttal növelte hitele költségeit.

Egyedül az UniCredit Bank emelt két lépésben jelentősebb mértékben kamatot az elmúlt hónapban, náluk július elsejétől 0,66 százalékponttal magasabb a THM értéke egy 20 millió forint összegű lakáshitelnek, mint június elején volt. Az UniCredit Bank lépése azért lényeges, mert ez a pénzintézet rendelkezett korábban a legolcsóbb ajánlattal, ám az emelés ellenére jelenleg is övék a legkedvezőbb lakáskölcsön. Vagyis kijelenthető, hogy a legolcsóbb lakáshitel 0,66 százalékponttal drágult egy hónap alatt: egy 20 millió forint összegű kölcsönnél a törlesztőrészletek 6 500 forinttal növekednének két évtizeden keresztül, ami teljes visszafizetésben 1,5 millió forintot jelent.

Válaszd ki a legjobb lakáshitel-kostrukciót aszerint, mennyi pénzre van szükséged, milyen törlesztőrészlettel a Pénzcentrum kalkulátorával!

Mi várható a jövőben?

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a kamatemelés egyelőre nem jelentős, így érdemben nem befolyásolja a hitelpiacot. (Bár a 0,66 százalékpontos kamatemelés már figyelmeztető jel.) Ugyanakkor a jegybanki alapkamat újabb emelése a kölcsönök tovább drágulásához vezethet. Márpedig az MNB kamatemelési ciklusba kezdett, így a drágulás szakértők szerint borítékolható.

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel, drágulás, jegybanki alapkamat,