Lecsapott az MNB: felfüggesztették a hitelintézet működését

Pénzcentrum2021. június 30. 17:34

Az MNB visszavonta a CREDIT HOUSE Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlás pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens működést meghatározó előírásainak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a CREDIT HOUSE Magyarország Ingatlanfinanszírozási Hitelezési Zrt. (CREDIT HOUSE Zrt.) pénzügyi vállalkozásként hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlásra vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank ezzel együtt a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását, végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás súlyosan jogsértő magatartásával folyamatosan megszegte a hitelintézeti törvény prudens működést meghatározó előírásait, nem tartotta be a vezető állású személy előzetes engedélyeztetésére és megválasztására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, a pénzügyi vállalkozás felügyelő bizottságának 2019. novembere óta nem volt MNB engedéllyel rendelkező és a pénzügyi vállalkozás által megválasztott elnöke, és a vonatkozó határozati kötelezés ellenére sem adott be erre irányuló engedélyezési kérelmet.

A CREDIT HOUSE Zrt. az elmúlt évben ugyan formálisan eleget tett – a jogszabályban előírt – adatszolgáltatási kötelezettségének, de azt pontatlanul és nem teljes körű tartalommal teljesítette, amivel folyamatosan akadályozta a jegybankot a felügyelési tevékenységének ellátásában. A pénzügyi vállalkozás továbbá nem hajtotta végre az MNB ennek nyomán meghozott határozati kötelezését sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fentiek mellett a CREDIT HOUSE Zrt. honlapján közzétett panaszkezelési szabályzata – a személyes ügyfélfogadási, illetve a panaszok személyes és telefonos közlésére vonatkozó elérhetőségi információi – sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak. Az MNB vezetői levélben és határozatban is felhívta a pénzügyi vállalkozást ezek aktualizálására, amelyet szintén nem teljesített.

A CREDIT HOUSE Zrt. piaci súlya csekély volt, tevékenységi engedélyének visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra. A pénzügyi vállalkozás által korábban kihelyezett pénzkölcsönök törlesztéseit az érintett ügyfeleknek szerződéses feltételeiknek megfelelően változatlanul teljesíteniük kell.

Címkék:
vállalkozás, mnb, büntetés, hitelintézet,