Így lehet vége a hitelmoratóriumnak Magyarországon: sokan csak kihasználják a nemfizetést?

Világgazdaság2021. május 14. 09:06

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról – mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese.

Tállai András a lapnak elmondta, a moratórium eredményeként 2020 végéig 1700-1800 milliárd forint, vagyis a tavalyi GDP 3,6-3,8 százalékát kitevő elhalasztott törlesztés maradhatott a reálgazdaságban. A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy a hitelfelvevők pénzügyi tudatosságát bizonyítja, hogy sokan valóban csak addig élnek a fizetéskönnyítő lehetőséggel, amíg arra szükségük van.

Tállai beszélt arról is, hogy a pénzintézetek számára lehet megnyugtató, hogy azokban az országokban, ahol a moratórium már lejárt, nem ugrott meg a nem teljesítő hitelek aránya. A miniszterhelyettes elmondta, üdvözli, hogy a napokban a Magyar Bankszövetség állásfoglalásában jelezte, támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget.

Fontos ugyanakkor látni, vélekedett Tállai, hogy a gazdaság jövője szempontjából kritikus, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik tudnának, de nem akarnak törleszteni, így valójában már nincs szükségük a moratóriumra, csak kihasználják.

Címkék:
koronavírus-járvány, hitelmoratórium,