Hivatalos: meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Pénzcentrum2021. május 6. 09:32

Április 30-án lejárt, de a kormány most a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. A hitelfelmondási és a törlesztési moratórium június 30-áig tart, de még ez is változhat.

A bírósági végrahajtási törvény szerint ingatlant kiüríteni, azzal összefüggésben intézkedni, erre irányuló helyszíni eljárási cselekményt végrehajtani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet - áll a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent rendeletben, ami a mai napon hatályba is lépett.

Az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik - áll a szövegben.

A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése kapcsán legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet. Az árverezésben ajánlatot tevők nevének és jelszavának aktiválását legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon lehet megtenni.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatálya az országgyűlés őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig tartana, vagyis a veszélyhelyzet nem a jelen állás szerinti május 23-án, hanem valamikor szeptemberben szűnhet meg. A hitelfelmondási és a törlesztési moratórium az aktuális szabályozás szerint június 30-áig tart - emlékeztet a Portfolio.

Címkék:
hitel, tartozás, követeléskezelés, kilakoltatás, kilakoltatási moratórium, moratórium, veszélyhelyzet,