Vehetek fel hitelt, ha már éltem a moratóriummal? (x)

Pénzcentrum2020. június 2. 05:00

MNB: a legfontosabb kérdések és válaszok a hiteligénylésről.

Fizetési nehézségek? Növekvő kiadások? A koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások a vállalatok és a lakosság zömét érintik. A háztartások számára jó hír, hogy átmenetileg mentesülhetnek hiteleik törlesztése alól, és olcsó hitelekhez juthatnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztató kampányt indított a vírushelyzet kapcsán született pénzügyi könnyítésekről. Mire számíthatnak például azok, akik a moratórium mellett döntenek, de újabb hiteligénylés indítottak el?

Hitelkönnyítéssel a pénzügyi nehézségek kezelhetőek

A lakosság és a vállalatok számára jelentős könnyebbséget jelent, hogy a hiteltörlesztési moratórium keretében a 2020. március 18. éjfélig felvett kölcsöneik fizetési halasztást élveznek, amennyiben élnek a lehetőséggel. Másrészt a kormány kezdeményezése segít abban is, hogy az újabb hitelek kamatszintje ne emelkedhessen. Így a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói kölcsönök THM-jét (teljes hiteldíj mutatóját) oly módon maximálták, hogy idén december 31-ig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat + 5%-os értéket, ami jelenleg 5,9%-os THM-et jelent. Fontos viszont tudnunk, hogy a 2021. januárjától növekedhet a THM és ezáltal a törlesztőrészletünk.

Moratórium és a hitelbírálat

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha valaki élt a moratórium adta könnyítési lehetőséggel, de újabb hitelt szeretne felvenni. Ebben az esetben a hitelnyújtást megelőzően a banknak -, ahogy minden más esetben is - kötelessége megvizsgálni az igénylő hitelképességét. A bankok a törvény adta keretek mellett saját belső szabályzatukban határozzák meg, hogy mi számít kizáró oknak hitelbírálatnál. A szempontok között szerepelhet az életkor, a munkaviszony, a jövedelem, és a lejárt tartozás is, azaz, hogy az igénylőnek van-e olyan adóssága, amelyet a számla kifizetésének határidejéig nem teljesített a hitelezőnek.

A moratórium automatikus, nem szükséges igénybevételét indokolni vagy fizetési nehézségekről beszámolni. Nyilatkozni abban az esetben kell, ha törlesztőrészletünket tovább szeretnénk fizetni. Ha egy adós a moratórium alatt nem fizeti a törlesztőjét, nem csökken a hitelképessége, hiszen ez nem számít késedelemnek, lejárt tartozásnak. Tehát a könnyítés igénybe vétele nem lehet akadálya annak, hogy valaki újabb kölcsönt vegyen fel. Fontos kiemelni, hogy a hitelminősítés minden bank saját hatásköre, így különbségek lehetnek abban, hogy a bankok milyen szempontokat és milyen súllyal vizsgálnak.

Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy hitelfelvétel előtt az igénylő reálisan ítélje meg jövőbeni hiteltörlesztési képességét és alaposan tekintse át a hitel feltételeit. Tájékozódjon a finanszírozási lehetőségek különböző fajtáiról, annak érdekében, hogy az igényeinek és a pénzügyi teljesítőképességének leginkább megfelelő hitelterméket válassza!

 

 


(x)

Címkék:
hitel, mnb, nhp, hitelképesség,