Azonnali Fizetési Rendszer: keleti kényelem, nyugati nyugalom (x)

Pénzcentrum2020. május 25. 05:00

Így hat a pénzügyek kezelésére az új fizetési rendszer

Viszlát várakozás és hétvégi utalásért fizetett extra költségek! - 2020. március 2-án elindult hazánkban az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR). Az Európában már számos országban használt szisztéma mostantól a mi életünket is könnyíti, miközben pénzügyeink biztonsága továbbra is garantált.

Nincs több várakozás az utalásoknál
A magyarországi bankok számára az Magyar Nemzeti Bank rendeletben tette kötelezővé az Azonnali Fizetés elindítását, amelynek legfontosabb innovációja, hogy belföldi forintszámlára indított forintalapú utalásaink a hét minden napján, időkorlátozás nélkül 5 másodperc alatt teljesülnek, amennyiben 10 millió forint alatti összeg elektronikus indításáról van szó.

Az Azonnali Fizetési igénybevételéhez semmit nem kell tennünk,hiszen a fent említett kritériumoknak megfelelő utalásoknál automatikusan az AFR szabályai érvényesülnek. A beérkezett összeget a számlavezető haladéktalanul jóváírja a kedvezményezett számláján, így az átutalt pénz rögtön használható lesz.

A sikeres tranzakcióról a megszokott módokon kapunk értesítést: érkezhet például sms formájában, vagy tájékozódhatunk online a számlatörténetünkben is. Sikertelen utalás esetén mindenképpen számíthatunk visszajelzésre,viszont a hiba elhárulása után újból kezdeményeznünk kell az azonnali fizetést.Azonban, ha fél perc elteltével sem látjuk egyértelműen a teljesítésről vagy a visszautasításról szóló igazolást, a térerő és internetkapcsolat ellenőrzése után, szükség esetén vegyük fel a kapcsolatot bankunk ügyfélszolgálatával.

Bővülő funkciók
Az Azonnali Fizetés további előnye, hogy sok esetben elkerülhetjük a postán való sorbanállást is. Amennyiben szolgáltatónk lehetővé teszi a tartozás utalással történő kiegyenlítését, érvényesülni fognak az AFR szabályai, de a későbbiekbenfontos újítás lesz a fizetési kérelem szolgáltatás, mely a sárga csekk valódi alternatívája lehet.

Magánszemélyként mostantól csoportos - 10 millió forint alatti - átutalásaink is az új rendszerben teljesülnek, viszont a vállalatok és az állami intézmények által megadott kötegelt és csoportos fizetési megbízásokra egyelőre nem vonatkozik az azonnaliság.

A rendszer bevezetésének köszönhetően többé nem kell bajlódnunk a hosszú bankszámlaszámok pontos megadásával sem, hiszen a bankszámlához ún. másodlagos azonosítót rendelhetünk, melynek ismeretében bárkinek küldhetünk, illetve bárkitől fogadhatunk utalást. Ez lehet mobiltelefonszám, e-mail cím, vagy adóazonosító szám - az ezzel kapcsolatos ügyintézést pedig internetbankon, vagy személyesen a bankfiókban tudjuk kezdeményezni. Egy számlaszámhoz lehetőségünk van többféle azonosítót is hozzárendelni (például megadhatjuk a telefonszámunkat és az e-mail címünket is), ugyanakkor egy adott másodlagos számlaazonosító kizárólag egy fizetési számlához tartozhat.

Az AFR tehát látványosan felgyorsítja a mindennapi pénzügyeink kezelését és a valós idejű fizetés élményét biztosítja nekünk. A lehetőség vonzó lehet a kereskedők és a szolgáltatók számára is, hiszen az azonnalisággal olcsóbbá válhat az elektronikus fizetés biztosítása, mivelelkerülhetőek a bankokkal kötött, a terminálok telepítéséhez szükséges külön szerződések. Emiatt az Azonnali Fizetés várhatóan széles körben el fog terjedni,tovább egyszerűsítve életünket.





(x)

Címkék:
mnb, sárga csekk, afr, sorbanállás,