A bankok ígérik: nem hárítják a jövőben a különadót az ügyfelekre

Pénzcentrum/InfoRádió2020. április 19. 16:33

Mivel az összeget visszaigényelhetik a bankok, a Bankszövetség álláspontja az, hogy semmilyen költséget emiatt a pénzintézetek nem fognak a fogyasztókra hárítani.

"A veszélyhelyzet alatt a bankszektornak nagyon sok szerepben kell helyt állnia. Stabilan és biztonságosan kell működtetnünk a pénzforgalmat, fizetési rendszereket, biztonságban kell tartani az alkalmazottakat és az ügyfeleket, illetve a hitelezés és a gazdaságösztönzés, valamint a szolidaritás is nagyon fontos a társadalomban" - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Bankszövetség elnöke.

Becsei András elmondta, hogy a különadót év végéig három egyenlő összegben kell megfizetni - júniusban, szeptemberben és decemberben -, az ütemezést a Pénzügyminisztérium kérte a bankoktól, de úgy véli, ezt a bankszektor később vissza fogja tudni kapni, erre ugyanis a tárcavezető konkrétan utalt.

Tehát mivel az összeget visszaigényelhetik a bankok - vagyis egy előre hozott adóbefizetésről van szó -, a Bankszövetség álláspontja az, hogy semmilyen költséget emiatt a pénzintézetek nem fognak a fogyasztókra hárítani.

Címkék:
hitel, bank, járvány, különadó,