OTP-s ügyfél vagy? Ezt feltétlenül tudnod kell a hiteltörlesztésről és a haladékról

Pénzcentrum2020. március 26. 19:15

Az alábbiakban közöljük az OTP Bankcsoport tájékoztatását a fizetési moratóriummal kapcsolatban.

Az bankcsoport 2020. március 19-én a Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében életbe léptette a fizetési haladékot (moratóriumot) az alábbiak szerint.

  • A fizetési haladék kizárólag a 2020. március 18-ig már folyósított kölcsönökre áll fenn 2020. december 31-ig, de ezt a Kormány egy újabb rendeletével akár meg is hosszabbíthatja.
  • A fizetési haladék lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing szerződésekre vonatkozik, beleértve a munkáltatói kölcsönszerződéseket is. Felhívjuk figyelmét arra, hogy törlesztési biztosításokat nem érinti a fizetési haladék.
  • A fizetési haladék időszakában Önnek átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége, a hitel eredeti futamideje pedig a moratórium idejével meghosszabbodik.
  • A fizetési haladék ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni úgy, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét.
  • A fizetési haladék ideje alatt lejáró szerződések 2020. december 31-éig meghosszabbításra kerülnek.

 

Miért érdemes fizetnem törlesztőrészletemet továbbra is a fizetési haladék ideje alatt?

  • Ha úgy látja, hogy háztartása bevétele továbbra is lehetővé teszi hitelei törlesztését, akkor azok további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési haladék miatt kamatnövekmény keletkezzen és a futamidő meghosszabbodjon.
  • Ha háztartása bevételében időközben kedvezőtlen változás történik, akkor Önre újra érvényes a fizetési haladék.

Hogyan fizethetem a törlesztőrészletem a fizetési haladék ideje alatt?

 

  • A fizetési haladék ideje alatt lehetősége van a törlesztőrészletei megfizetésére, ha nyilatkozatot tesz.
  • Ha eddig átutalással vagy postai csekken fizette törlesztőrészleteit ezt változatlanul megteheti.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)


Címkék:
hitel, fizetés, otp, haladék, moratórium, törlesztő, részlet,