Itt az MNB döntése: nem változik az alapkamat

Pénzcentrum2020. március 24. 14:20

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén kedden a monetáris tanács, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

A várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta a 0,9 százalékos alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Nem változtak a kamatfolyosó paraméterei sem: az egynapos betéti kamat -0,05 százalék, a hitelkamat pedig 0, százalék marad.

Indoklás

A testület nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, a jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. Az MNB közleménye szerint a járvány okozta negatív gazdasági hatások mérséklése és a szükséges mértékű likviditás biztosítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összehangolt intézkedések bevezetése mellett döntött. A fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kiterjesztésével az MNB mintegy 2600 milliárd forinttal növeli a bankrendszer számára potenciálisan elérhető likviditást. A nagyvállalati hitelek már 2020. március 23-tól elhelyezhetők fedezetként.

A jegybank március 17-től, a hétfőnként változatlanul meghirdetésre kerülő 1, 3, 6 és 12 hónapos tenderek mellett, visszavonásig napi rendszerességgel hirdet meg 1 hetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert is a megfelelő szintű bankrendszeri likviditás biztosítása és a likviditási folyamatok simítása érdekében. Márciusban a teljes jegybanki FX-swap állomány több mint 250 milliárd forinttal közel 2200 milliárd forintra nőtt - írták.

Címkék:
hitel, mnb, pénzcentrum.hu, alapkamat, döntés,