Ezekben az ágazatokban segít legtöbbet a törlesztési moratórium: 33 ezer céget menthet meg

Pénzcentrum2020. március 23. 18:29

Múlt hét szerdán jelentette be Orbán Viktor a hiteltörlesztési moratóriumot, amelyet még aznap követett a hozzá kapcsolódó kormányrendelet kihirdetése is. Az elérhető MNB statisztika alapján ez mintegy 8300 milliárd forint banki hitelre terjedhet ki a Kormányrendelet értelmezésétől függően.

A hosszú lejáratú banki hitelek törlesztési moratóriuma több, mint 33 ezer vállalkozást érint, de mivel a moratórium a rövidlejáratú banki hitelekre is kiterjed, ezért ez a szám ennek akár többszöröse is lehet. Ezért is nehéz ebben a körben megmondani, hogy pontosan mennyi foglalkoztatottat érint közvetlenül vagy közvetve a rendelkezés. A hosszúlejáratú hitelekkel rendelkező vállalatok több mint 1,25 millió főt foglalkoztatnak - derül ki az OPTEN Kft. adatbázisából.

A hosszúlejáratú kötelezettségeken belül országos átlagban a hitelek aránya 16,3 százalék. Ez az arány néhány ágazatban jelentősen magasabb: így a mezőgazdaság esetében 69,5 százalék, a kereskedelem és gépjárműjavítás tekintetében 53 százalék, a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás esetében 43,1 százalék, valamint a feldolgozóipar 40 százalékos területén a moratórium hatása erőteljesebben jelentkezik majd.

Sok lesz munka lesz a gazdaság megmentésével, sok intézkedésre lesz szükség a károk csökkentéséhez. A feldolgozóipar is nagy kihívás előtt áll - részben a rendelkezésre álló szűk készletek miatt, - hiszen a banki hitelállomány 20 százaléka ebben a körben kerül felhasználásra, és e kör banki hitelállományának 76 százaléka a devizahitel. Valószínűleg további intézkedések várhatóak ezen a területen, hiszen foglalkoztatotti létszámát tekintve ez az ágazat meghaladja a 700 ezer főt.

A járvány időbeli lefutása és a hozzá kapcsolódó kormányzati lépések alapvetően befolyásolják a cégek csőd-kockázati indexét. A fizetőképesség ellenőrzése felértékelődött, hiszen ennek hiányában másodlagos gazdasági hatásként akár a pénzügyileg stabil cégeket is nehéz helyzetbe sodorhatják a nemfizető ügyfelek. Törekedni kell arra, hogy megelőzzük a tartozás láncok kialakulását, hiszen ez a teljes hazai gazdaságot veszélyeztetné. Már az első komoly kormányzati intézkedések után alig egy héttel több, mint 30 ezer cég kockázati besorolása és a javasolt hitelkeretmaximuma változott negatív irányban - derül ki az OPTEN céginformációs cég adataiból.

Címkék:
hitel, bank,