Lecsapott az MNB: 105 millióba került a szabálysértés

Pénzcentrum2020. március 18. 13:00

105 millió forintos bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies Nyrt.-re tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank - többek között - a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.

Az MNB célvizsgálatot folytatott le a Delta Technologies Nyrt.-nél (korábbi neve EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.), amelyben a kibocsátó közzétételeinek jogszabályi megfelelőségét vizsgálta, kiemelt figyelemmel a kibocsátó tavaly elhatározott alaptőke-emeléseihez kapcsolódó közzétételeire. Így a 2019. május 22-én eldöntött tőkeemelésre, s a tavaly július 30-án rendkívüli tájékoztatás keretében közzétett, a Delta Systems Kft. megvásárlására vonatkozó tranzakcióra, s az ahhoz kötődő alaptőke-emelésre is.

A célvizsgálat során az MNB - pl. előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzései során - olyan bizonyítékokat szerzett be, amelyek felvetették a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) rendelkezéseinek megsértését.

A jegybank feltárta: a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvényt azzal, hogy a Delta Systems Kft. üzletrész adásvételi szerződésének aláírását követően nem tájékoztatta haladéktalanul (legkésőbb 1 munkanapon belül) a nyilvánosságot egy, a tranzakciót - s így az EST MEDIA tőzsdei részvény értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve - érintő információról. E jogsértéssel összefüggésben az MNB - 5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett - felszólította a kibocsátót: rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége keretében haladéktalanul intézkedjen a vizsgált információ közzétételéről.

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett - a célvizsgálatot lezáró - határozatában megtiltotta számára a piaci manipulációra vonatkozó előírások jövőbeni megsértését és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a Delta Technologies Nyrt.-re.

Címkék:
hitel, mnb, megtakarítás, tőkeemelés,