Így tarolta le az országot a babaváró: ebbe a megyébe viszont alig jutott támogatás

Pénzcentrum2020. március 13. 11:30

Erős eltéréseket tapasztalhatunk a babaváró hitel kihelyezésében, hogyha a megyék szintjére vetítve vizsgáljuk a számokat. Arányaiban a fővárosban vették igénybe a legtöbben a támogatott hitelkonstrukciót, míg a Nógrád megyeiek éltek a hiteltermékkel a legkisebb mértékben.

Ahogy arról már hónapok óta folyamatosan beszámolunk, a babaváró hitel az elmúlt bő fél évben oszlopos termékévé vált a magyar fogyasztói hitelek piacának. Országos szinten nézve a teljes állomány már átlépte az 500 milliárd forintos szintet is - derült ki az MNB márciusi adataiból.

A héten azonban nyilvánosságra hozták a tavalyi évre vonatkozó hitelezési folyamatokról szóló jelentést. Ebben a jelentésben olyan érdekes plusz statisztikákat is megtalálhatunk, mint a babaváró hitelek egy főre jutó átlagos összegét, és az állomány eloszlását a 19 megye és Budapest viszonylatában. Fontos megjegyezni viszont, hogy az MNB a 15 és 39 év közötti női lakossághoz mérte az állományt, vélhetően mert 2022-ig ők a potenciális babaváró hitel igénylők.

Loading...

A grafikonon megyei bontásban az látható, hogy Budapest és Pest megye részesedése a folyósított babaváró hitelekből - tekintettel a népességszámra - rendre 19, illetve 16 százalék az egyes megyékben élő 15-39 év közötti nők számára vetítve. Azonban Pest megye mellett Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben jelentős volt a támogatott hitel igénybevétele, a két megye együtt több, mint 10 százalékot tudhat magáénak a babaváróhitel országos állományából. Az érme másikoldalán van Nógrád megye, itt vették fel arányaiban a legkevesebb babavárót, csupán a teljes állomány 1,5 százalékát.

A megyék közti eltérések okait nem részletezi a felmérés, Azonban annyi bizonyos, hogy a kötött központi szabályozások miatt sokan elesnek a támogatott hitel felvételétől. A babaváró hitel igénylésének feltételeivel is mélyrehatóan foglalkoztunk, ezért csak röviden ismételjük át a legfontosabb pontokat:

  • A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
  • Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel - a másik fél lehet elvált.
  • A feleség 18 és 40 év közötti életkorú - 41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt.
  • Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
  • Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van.
  • Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
  • Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.
  • Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem - passzív KHR-es lehet!
  • Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
  • Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
  • Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.

A kritériumok alapján sokan eleshetnek a babaváró hitel lehetőségétől, számukra kikerestük milyen konkurens ajánlatai vannak a magyar bankoknak. 2019 folyamán a felvett babaváró hitelek átlagos összege 9,7 millió forint volt az MNB számításai szerint, a Pénzcentrum kalkulátorában pedig a következő ajánlatokat találhatjuk ekkora összeg esetén.

Loading...

A kalkulátorban szereplő ajánlatokat THM alapján sorba rendezve a CIB Bank hozza a legjobb ajánlatot, náluk ma még 7,22 százalékon vehetjük fel ezt az összeget. Szorosan követi az Erste bank 8,21 százalékos ajánlata, de érdemes megemlíteni a Cetelem 9,47 százalékos személyi kölcsönét is. Ha valaki nem felel meg a feltételeknek, és emiatt nem veheti fel a babaváró hitelt, azonban szüksége lenne a pénzre, jó helyettesítő termékek lehetnek ezek a személyi kölcsönök.

Jól jönne 9,7 millió forint de nem veheted fel a babavárót? Nézz szét a kalkulátorunk ajánlatai között!

Címkék:
hitel, bank, személyi kölcsön, személyi hitel, babaváró, babaváró hitel,